Homoki János Tartalom Elõzõ Következõ

DR. HOMOKI JÁNOS (FKGP): Államtitkár úr úgy válaszolt, mint Mátyás király: igen is meg nem is, jöjjön is meg ne is, hozzon is meg ne is. Ezt a választ csak magától Mátyás királytól tudnám elfogadni, mert õ igazságos volt! (Derültség.)

Arra szerettem volna választ kapni, hogy az elõzõ kormány idején egyes költségvetési szervek által, kifejezetten törvényi tiltás ellenére közpénzekbõl, kormányengedély nélkül történt alapítványi támogatásokkal kapcsolatos törvénysértõ gyakorlatot a jelenlegi kormány az elmúlt kilenc hónap alatt kiküszöbölte-e. Kérdéseim nagy részére nem kaptam választ. Kifejezett törvényi tiltás ellenére egyes költségvetési szervek közpénzekbõl, kormányengedély nélkül 2,1 milliárd forintot adtak alapítványoknak. Ezekért a súlyos törvénysértésekért se felelõs, se felelõsségrevonás!

Másrészrõl a kormány külön határozattal hozott létre alapítványokat, korlátozás nélkül adott több száz milliós támogatást. Mibõl? - kérdezi a Független Kisgazdapárt. (Derültség.) Ezek a pénzek is hozzájárultak az évek óta magas költségvetési hiány kialakulásához. A költségvetés idei hiánya már 150 milliárd forint. S mi lesz az év végéig? Ezzel szemben áll többmilliárdos vagyon elvesztése alapítványok útján. A Gyermek- és Ifjúsági Alapítványnál bekövetkezett 350 milliós vagyonvesztés is ezt bizonyítja. Egyre gyakoribb eset, hogy az alapítványokhoz juttatott vagyont felelõtlen személyek elherdálják.

A Független Kisgazdapárt követeli, hogy vonják felelõsségre a súlyos törvénysértések elkövetõit, ha miniszter volt, akkor is!

Ezért a választ nem tudom elfogadni. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage