Trombitás Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TROMBITÁS ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Végigolvasva a határozati javaslatot, annak egyetlen mondatában sem lehet kivetnivalót találni, egyetérthetünk minden egyes szavával. Nem vitathatja senki a nemzeti ellenállási mozgalom jelentõségét a Magyarország megszállása elleni küzdelemben és sok áldozatot kívánó segítségét a fasizmus felett aratott gyõzelem kivívásában.

Azonban eljárási szempontból szerencsétlen egy olyan határozati javaslat egyoldalú beterjesztése, amely lezáratlan történelmi kérdéseket érint. Errõl inkább a történészek vitatkozzanak, ne a parlament. Véleményünk szerint a parlament inkább aktuális politikai és gazdasági kérdésekkel foglalkozzon.

Az ideiglenes nemzetgyûlésrõl szóló, 1994. évi LXXXI. törvénynél is voltak hasonló értelmû fenntartásaink. Azonban az törvényjavaslat volt és hatpárti egyetértéssel született. Kivételes aktusként született meg, erre precedensként nem volna szerencsés most hivatkozni.

Mindez független az esetleges jó szándéktól és a javaslat tartalmától. Ezzel a magyar törvénytárat egy újabb, jogilag értékelhetetlen darabbal gyarapítjuk. Félünk, hogy elharapóznak az ilyen határozatok, hiszen nemes cél, történelmi esemény számtalan van, de ezzel az évfordulós történelmi publicisztika szerepét vesszük át, és az lesz a téma, hogy mirõl nem foglalunk állást. Ez szereptévesztésbe kényszeríti a parlamentet.

Mi is tudunk legalább öt fontos történelmi évszámot - de hol a határ? Az, hogy mi a fontosabb történelmi esemény, történészi és nem jogalkotói kérdés. Ha már mindenképpen szükségesnek tartja a tisztelt Ház ez ügyben határozat hozatalát, szerencsésebb lenne politikai nyilatkozattervezetet alkotni. A nemzeti ellenállási mozgalomban részt vett személyek hõsies magatartása elõtt fejet kell hajtanunk, mint ahogy fejet hajtunk minden diktatúra ellen küzdõ igaz ember elõtt. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage