Mádai Péter Tartalom Elõzõ Következõ

MÁDAI PÉTER (SZDSZ): Köszönöm szépen. 1944. március 19-én Magyarország elvesztette állami függetlenségét. Október 15-én, a sötétség hatalomra kerülésekor nemzeti önbecsülésünk szenvedett vereséget. Nemzeti önbecsülésünk, melyet több mint ezeréves kultúránk, a kereszténység és a humanizmus mélyreható gyökerei tápláltak.

A gonosz azonban - mint mindig - vereségre ítéltetett. A tettrekész lélek a szellem keménységével párosult, a harcos humanizmus - Thomas Mann éppen nálunk meghirdetett gondolata - visszhangra talált. Sok ezren érezték, fel kell lépni a barbárság ellen - megtették. 1945. május 9-e, a demokrácia gyõzelme a diktatúra felett, méltó az emlékezésre - ahogy miniszter úr is mondta. Alkalom arra, hogy mi, független országban élõ magyarok is szeretõ tisztelettel emlékezzünk azokra, akik hazánkban ébren tartották a hitet. Az emberi megértés, a türelem, a felebaráti szeretet hitét. Szívmelengetõ öröm számomra, hogy tagja lehetek annak a magyar parlamentnek, mely országgyûlési határozatában fejet hajt a bátrak elõtt.

Ordas eszmék ma is mérgeznek szerte a világban. Változatlanul igaz a Julius Fuèik-i üzenet: emberek, szeretlek benneteket, legyetek éberek! Változatlanul igaz a legtisztább üzenet: szeresd felebarátod, mint tennenmagadat!

Az országgyûlési határozatot magam és az SZDSZ nevében támogatom. Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage