Soós Károly Attila Tartalom Elõzõ Következõ

SOÓS KÁROLY ATTILA ipari és kereskedelmi minisztériumi államtitkár: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! A gazdasági és tudományos-mûszaki együttmûködési kapcsolatokból származó polgári jogi jogviták választottbírósági elbírálásáról szóló egyezmény 1972. május 26-án jött létre Moszkvában, lényegében a volt KGST-tagállamok részvételével. Ezt annak idején törvényerejû rendelettel hirdették ki, és a Magyar Köztársaság 1993. október 19-én felmondta, ezért javasoljuk ennek a törvénnyel való hatályon kívül helyezését. Az egyezmény hatályon kívül helyezésérõl szóló törvényjavaslatot a tisztelt képviselõtársak T/768. szám alatt kapták kézhez.

A törvényben az egyezmény hatályon kívül helyezése mellett rendelkezni kell arról is, hogy folyamatban lévõ ügyek miképpen intézõdjenek. Ennek megfelelõen a törvényjavaslat egy olyan rendelkezést tartalmaz, amely szerint a konvenciót a hatályban léte alatt megkötött szerzõdésekbõl származó jogvitákban továbbra is alkalmazni kell. A konvenció hatályban létéig a fölmondásától számított 12 hónapot kell tekinteni, ennek megfelelõen a törvényjavaslat azt tartalmazza, hogy az 1994. október 20-áig létrejött szerzõdések kapcsán szükséges az egyezményt továbbra is alkalmazni. Ennek a megoldásnak nagyon egyszerûen az az indoka, hogy amikor a kérdéses szerzõdéseket a különbözõ vállalkozások kötötték, akkor azzal kellett számolniuk, hogy ennek az egyezménynek a hatálya alatt van, tehát ez a választottbírósági eljárás fog rá vonatkozni, és a jogbiztonság elemi követelménye, hogy ha ezt ebben a tudatban tették, akkor így is legyen.

Tisztelt Képviselõtársaim! Végül szeretném megköszönni az alkotmányügyi bizottság egyhangú támogatását, amelyet a törvényjavaslathoz kaptunk. Kérem képviselõtársaimat, hogy a törvényjavaslatot fogadják el, és köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage