Deutsch Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Szeretném megköszönni miniszter úr alapos válaszát, amelyet sajnos nem tudok elfogadni.

Engedje meg, hogy a feltett kérdéscsoportoknak megfelelõen próbáljak érveket felhozni azért, miért nem tudom elfogadni az ön válaszát. Valóban igaz, hogy formálisan a kormány - bár ahogy ön is említette, megkésve - eleget tett a beszámolási kötelezettségének, ugyanakkor azt hiszem, nem tekinthetõ a beszámolási kötelezettségnek való megfelelésnek az, hogy önök tájékoztatásul benyújtották a megkötött megállapodás szövegét, amelyhez csupán egy gépelt oldalnyi terjedelmet sem elérõ kísérõlevelet mellékeltek.

Azt hiszem, a parlament kormányzatot ellenõrzõ tevékenységének csak akkor és annyiban tud eleget tenni, ha világosan tudja egy kormányzati beszámoló alapján, hogy milyen érvek mellett hozta meg a kormány a döntését.

Ami a költségvetési vonzatait illeti az én kérdéseimnek, én azt hiszem, hogy 1995. március 12-étõl kezdve mindenfajta kormányzati költekezés a Bokros- csomaghoz méretõdik, s ebben a helyzetben azt hiszem, hogy egy környezetvédelmi szempontból minimum ellentmondásos beruházásra - ami ideiglenes - az ön bevallása szerint több mint egymilliárd forintot elkölteni, azt hiszem, felelõtlen döntés, ezért azt hiszem, költségvetési szempontból sem alátámasztható az, amit ön mond.

Végül a leglényegesebb kérdés, amire ön valóban válaszolt, azonban a válasza nem elfogadható, miért is épít a kormány, az MSZP-SZDSZ-kormány fenékgátat a Dunába. Azt hiszem, egyértelmû, hogy ennek a döntésnek politikai okai vannak. A politikai okok pedig abban keresendõk, hogy a kormány Szlovákiához fûzõdõ viszonyában mindenféleképpen olyan sikert kívánt elérni, ami a nemzetközi megítélést tekintve valamilyen módon külpolitikai sikerként említhetõ meg. Ennek a külpolitikai sikernek az eléréséhez engedményeket kellett tennie Szlovákiának. Ami az alapszerzõdés és a Mohi atomerûmû kérdésében tett engedményeket illeti, arról itt most nem szeretnék beszélni.

Látszólag olyan engedményt tett a magyar kormány Bõs-Nagymaros ügyében, ami kölcsönös engedmény: mi több vizet kapunk, ezért cserébe fenékgátat építünk. Ennek a fenékgátnak a felépítése azonban súlyos zsákutcához vezet. A fenékgát felépítése gyakorlatilag megteremti azt a mûszaki kompromisszumot, amelyet a Hágai Nemzetközi Bíróság az ítéletébe foglalhat. Ezek után Magyarországnak...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage