Deutsch Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DEUTSCH TAMÁS (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt kormánytag, aki válaszol, tisztelt Miniszter Úr!

A kormány, amint az ismeretes, a szigetközi ideiglenes vízpótlás megoldása érdekében a Duna egyoldalú elterelése miatt szükséges teendõkrõl szóló országgyûlési határozat módosításában fenékgát megépítésére tett javaslatot. Az indoklás szerint a fenékgát megépítésének az a legfontosabb célja, hogy a tavaszi vegetációs idõszakban megteremtse a szigetközi ágrendszer vízpótlását. A rendkívül élénk parlamenti vitát követõen az Országgyûlés által elfogadott határozat szerint "a kormány a szigetközi hullámtér ideiglenes vízpótlásának megoldásáról saját hatáskörben dönt". Az Országgyûlés tehát nem hagyta jóvá a fenékgát megépítését, ugyanakkor nyitva hagyta egy, a fenékgát megépítésére vonatkozó kormánydöntés elõtt a lehetõséget.

A kormány április elején megállapodást kötött a szlovák féllel az ideiglenes vízmegosztásról, és ebben az egyezményben - más megoldás érdemi mérlegelése nélkül - kötelezettséget vállalt a fenékgát felépítésére.

A munkálatok április végén kezdõdtek, így a vegetációs idõszak legvízigényesebb korszaka, a tavasz elõbb ér véget, mint az építkezés.

A fenékgát megépítésével kapcsolatban elkészült elõzetes mûszaki tervek alapján, a kormány korábbi döntésével ellentétben, a dunakiliti duzzasztómû teljes üzembehelyezése valósul meg. Ez a tény súlyosan rontja a magyar fél pozícióit a Hágai Nemzetközi Bíróságon folyó eljárásban, a szlovák fél a jogvitában ugyanis több száz milliárd korona kártérítést követel. Magyarország esetleges hágai pervesztése azzal a reális veszéllyel jár, hogy különbözõ nemzetközi fórumokon igen nagyösszegû kártérítésre leszünk kötelezve.

Mindezek alapján, tisztelt miniszter úr, három kérdéskörben teszem fel önnek a kérdéseket.

Elõször is azt kérdezem öntõl, mekkora költségvetési terhet jelent Magyarországnak a fenékgát megépítése, annak összes járulékos költségeivel együtt.

Mekkora költségvetési terhet jelent a fenékgát karbantartása, mûködtetése?

A felépítendõ fenékgát ideiglenes létesítmény, amit a hágai döntés után el kell bontanunk. Az elbontás, tisztelt miniszter úr, mekkora költséggel jár?

A kormány számolt-e azzal, hogy hágai pervesztésünk esetén mekkora kártérítést kell fizetnünk Szlovákiának?

A második kérdés a kormány beszámolási kötelezettségével függ össze, hiszen az elõbb idézett 31/1995. országgyûlési határozat 3. pontja szerint a kormány ez ügyben beszámolási kötelezettséggel tartozik a parlamentnek március 31-éig. Kérdezem, miért nem tett eleget ennek a beszámolási kötelezettségének a kormány.

Végezetül azt kérdezem, hogy a tavaszi vegetációs idõszak elmúltával mi sürgeti a fenékgát megépítését.

Várom miniszter úr válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage