Kovács Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KOVÁCS KÁLMÁN (KDNP): Szíveskedjék az órát nullára állíttatni! (Zaj.)

Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az 1991. évi XXXII. törvény rendelkezik a volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezésérõl. Ennek értelmében 1994 tavaszán az egyeztetõ bizottság 175 ingatlan ügyét tárgyalta le, értéke 4 milliárd forint. Az elõzõ kormány a bizottság döntését már nem írta alá, az új kormánynak pedig - úgy tûnik - nem áll szándékában az egyházak megfelelõ mûködési feltételeinek biztosítása. A korábbi évek gyakorlata az volt, hogy nem egyenlítették ki az egész összeget, hanem 2-3 évre elosztották és ezzel kevésbé terhelték meg a költségvetést.

A katolikus egyház az 1995-re megszavazott összegbõl felhasználhat 184 millió forint, a protestáns egyházakra jutó összeg pedig nem egészen 100 millió forint. Az új kormány törvénymódosítás nélkül, tehát törvénytelenül megszüntette a Miniszterelnöki Hivatal illetékes államtitkári pozícióját, így a tárgyalások nem folytathatók. Az idézett törvény évi legalább 5 százalék átadását írja elõ. Ez nem történt meg, tehát a kormány mulasztásos törvénysértést követett el. Információink szerint a miniszterelnök úr ugyanakkor megígérte az egyházak vezetõinek, hogy az ingatlanok visszaadása zavartalanul folytatódik.

Kérdezem tehát a miniszterelnök úrtól:

1. Köteles-e betartani a kormány az elõzõ kormány alatt meghozott törvényeket?

2. Fontosnak tartja-e a miniszterelnök úr az egyházak szerepét a magyar társadalomban?

3. A törvény által elõírt 1994. és '95. évi 5-5 százalékot hogyan fogják teljesíteni?

4. A továbbiakban hogyan képzeli el a kormány az egyházi ingatlanok visszaadását?

5. Mikor szünteti meg a kormány azt a gyakorlatot, hogy a parlamenti többsége birtokában törvénytelenségeket követ el, ha vélt vagy valós érdekei ezt megkívánják?

Várom államtitkár úr válaszát. (Szórványos taps a KDNP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage