Csapody Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Tavaly november 10-én a Román Nemzeti Egységpárt javaslatát a büntetõ törvénykönyv 236. cikkelyének módosítására az ottani képviselõház - a határozatképtelenség ellenére - elfogadta. Ennek lényege, csak emlékeztetõül: "Más államok zászlóinak kitûzése és himnuszának eljátszása, eléneklése Románia területén - a törvényben elõírtaktól eltérõ esetben - hat hónaptól három évig terjedõ börtönnel vagy pénzbüntetéssel büntethetõ."

A javaslatról - amely egyébként egy nem létezõ törvényt akar módosítani - az egyik román lap így írt: "A döntésnek nevetséges következményei lehetnek. Nem lett volna egyszerûbb világosan leszögezni, hogy melyik zászlóért, himnuszért jár a büntetés, hogy ne legyen teljes a nevetségesség?"

Noha a javaslat minden jelképre vonatkozik, az idézet, amit idéztem, világossá teszi, hogy bár elvileg mindegyikre vonatkozik, konkrétan azonban egy meghatározottra, és ez a bizonyos meghatározott nem feltétlenül - mondjuk - a francia. Rólunk van szó és az erdélyi magyarságról.

Ezért kérdezem november után tehát ismét, ezúttal államtitkár úrtól: most, hogy a javaslatot a román alsóház elfogadta, mit tett a Külügyminisztérium a hír március 28-ai vétele óta?

Akkor, novemberben, a miniszter úr elmondta, a román partnertõl tájékoztatást kértek, de akkor még nem kaptak. Kérdezem, hogy azóta kaptak-e és mi ennek a tartalma. Ha nem kaptak, kértek-e újra, és tiltakoztak-e azóta, avagy be kívánják várni a szenátusi jóváhagyás, az elnöki aláírás és a kihirdetés idõpontjait?

A minisztérium szóvivõje szerint ugyanis addig nem érdemes tiltakozni, amíg az elnök nem írta alá a törvényt. Miért nem?

Az is elhangzott, hogy a himnusztörvény az alapszerzõdési tárgyalásokon nem fog szóbakerülni, csak az 1201-es. Miért nem?

Az effélét a nemzetközi dokumentumok nem ismerik, sõt a stabilitási keretmegállapodás 7. cikkelye az identitás megõrzésének garanciáiról is szól, és e körbe - hangsúlyozom - a nemzeti, tehát nem az állami jelképek használata, esetünkben a magyar nemzeti színek és a himnusz is beleértendõ.

Szeretném remélni, hogy ezt nemcsak a magyar fél értelmezi így, és nem járunk úgy, mint a magyar-szlovák alapszerzõdéssel, hogy tudniillik csak az egyik fél értelmezi helyesen.

Summázva tehát, tisztelt államtitkár úrtól azt szeretném megkérdezni, hogy tiltakozott-e a magyar külügy a román diplomáciánál, és ha nem, mit szándékozik tenni. Még egyszer emlékeztetõül idézem a dátumot, és a torlódás a bûnös ebben, nem államtitkár úr vagy jómagam, egy november 10-én kezdõdött folyamat március 28-ai idõpontjára térek vissza most, május elején.

Köszönöm, hogy meghallgatott, és várom válaszát. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage