Lakos László Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAKOS LÁSZLÓ földmûvelésügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársam! Nem szálka szemünkben a falugazdász-hálózat. Ha Bogárdi úr nem tudná, tájékoztatom, hogy a falugazdász-hálózat mûködik, és még nem mûködik a gazdajegyzõi hálózat - bár igaz, hogy ön már eltemette ezt a témát, és ismételten ez a kedvenc foglalatossága. Hatékony szaktanácsadást szeretnénk létrehozni, ezért döntöttünk úgy, hogy átadjuk az irányítását az agrárkamaráknak. Azoknak az agrárkamaráknak, amelyek tagjai mezõgazdasági vállalkozókból, mezõgazdasági termelõkbõl és mezõgazdasági kistermelõkbõl tevõdnek össze annak a törvénynek az alapján, amelyet még az elõzõ parlament - és nyilván ön is - megszavazott.

Hogy minek nevezik, falugazdásznak vagy gazdajegyzõnek, azt hiszem, nem ez a kulcsügy. A fõ kérdés, hogy elsõsorban az új és kistulajdonosok megfelelõ szaktanácsadásban részesülnek-e, kapnak-e segítséget ahhoz, hogy eligazodjanak a bonyolult jogi szabályozási és egyéb ügyekben. Meggyõzõdésem, hogy ha a szaktanácsadó hálózat irányítását olyanok veszik át, akik maguk is érdekeltek ebben, akik maguk választották meg a mezõgazdasági bizottságot, a kamara megyei szervezeteit, ez a hálózat hatékonyabban fog mûködni.

A falugazdászokkal együtt a második féléves költségvetési keretet is átadjuk. Minden bizonnyal semmilyen törést nem jelent ez a mûködésükben. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage