Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Köszönöm a kérdését, mert egyrészt nagyon sokakat érintõ - és ezért nagyon sokakat érdeklõ - kérdésrõl van szó, másrészt pedig azért is, mert talán segít ez is eloszlatni egy félreértést.

Ausztriának az Európai Unióhoz való csatlakozásával, illetve azzal, hogy Ausztria aláírta a schengeni egyezményt, semmilyen változás nem történt a magyar-osztrák határon, hiszen az egyezmény életbe léptetéséhez, illetve következményeinek gyakorlati alkalmazásához hosszabb idõre van szükség. Egyrészt szükséges a tagországok, illetve Ausztria jóváhagyása ehhez a csatlakozáshoz, másrészt pedig az osztrák félnek a megfelelõ technikai elõkészületeket is meg kell tennie.

Nem ez az oka tehát annak, hogy az utóbbi idõben valóban jelentõs sorbanállások alakultak ki az osztrák-magyar határon. Így például március 12- én 8-9 órás várakozási idõk voltak, illetve húsvét hétfõn is a Magyarország irányából Ausztriába történõ utazásoknál 3-5 órás várakozásra volt szükség. Ezek az ügyek forgalomszervezési és általában munkaszervezési problémák miatt adódtak. Itt azt kell tudni, hogy a magyar határõrség és a vámszervek, illetve az osztrák vámszervek munkáját kellene jobban összehangolni. A magyar fél kész arra, hogy a forgalom növekedése esetén egy órán belül újabb kapukat nyisson meg. Tekintettel azonban arra a tényre, hogy közösek a határátkelõk ezeken a szakaszokon, közös az ellenõrzés, ehhez az osztrák partner megfelelõ intézkedése is szükséges. Ezek azok az intézkedések, amelyek sorozatban elmaradtak, és ezért alakult ki a hosszú sorbanállás.

Ezeknek a kérdéseknek a rendezésére kezdtünk tárgyalásokat az osztrák féllel, május végi határidõt figyelembe véve, ahol a bizonyos K2-es átkelõ kérdése is szóba kerül, azzal a céllal, hogy a turistaszezon idejére a magyar állampolgárok számára megfelelõ, normális átkelési lehetõséget biztosítsunk a határon. A tárgyalások befejezése után képviselõ urat természetesen tájékoztatni fogom. Köszönöm szépen a figyelmet. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage