Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

RUSZNÁK MIKLÓS (KDNP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! A kérdésemet körülbelül hét hónapja hasonló minõségben és tárgyban már föltettem Békesi László volt pénzügyminiszter úrnak. Õtõle úgy hiszem, korrekt és megnyutató választ kaptam. A kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási díj emelése akkor körülbelül 25 százalékos igényként jelent meg a biztosítótársaságok részérõl a Pénzügyminisztérium irányában. Ebbõl - mint ahogy midenki tudja - az elmúlt években 9-10 százalék realizálódott. Úgy hiszem, talán ennek eredménye is volt az az interpelláció, amelyet akkor föltettem.

A biztosítótársaságok jelenleg újabb díjemelésre tesznek, illetve kérnek javaslatot, körülbelül 10 százalékos nagyságrendben. Akkor Békesi László pénzügyminiszter korrekt választ adott a kérdéseimre, és a korrekt válaszban benne volt az interpelláció elfogadásának a lehetõsége is. Most kérdezem az államtitkár urat: mi valósult meg a kérdésemre adott válaszból, nevezetesen, hogy miért csak a díjemelésben látják a biztosítótársaságok a díj növelésének lehetõségét, és mit tettek annak érdekében, hogy a be nem fizetett díjak behajtásra kerüljenek?

A díjemelés egyre nehezebb helyzetbe hozza a mozgássérülteket, rokkantnyugdíjasokat, akik a betegségükbõl eredõen rá vannak kényszerültve a gépkocsi használatára. Ezen szociálisan is érzékeny réteg egyre rosszabb körülmények között él, és az esetleges újabb díjemelés súlyos terheket jelentene számukra.

Milyen intézkedéseket tett a kormány a körülbelül hét hónapja feltett kérdésemre, nevezetesen, hogy a biztosítókat a díjhátralék fokozottabb behajtására ösztönözze?

Tervezi-e ez a kormány, hogy a jelenlegi díjfizetési rendszeren változtat, és a rokkantaknak, mozgássérülteknek valamilyen pótlólagos kedvezményt nyújt? (Az elnök jelzi az idõ lejártát.)

Csak egy mondat idézet, elnök asszony, ha megengedi.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage