Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az eredeti kérdés megfogalmazását idézve azt kell mondanom, hogy természetesen nem tekintem minden esetben indokoltnak a vámpótlék bevezetését, hiszen a vámpótlékot - azt gondolom - senki nem szereti ebben az országban. Ennek számtalan hátrányos következménye van, pontosan ezért átmeneti jelleggel vezette be a kormány, és az a szándékunk, hogy legkésõbb '97 közepéig megszüntetjük.

Ami miatt mégis a vámpótlék bevezetése mellett döntüttünk, az - azt gondolom - két alapvetõen pozitív összefüggésrendszere a vámpótléknak. Az egyik, hogy költségvetési bevételt hoz, és nem is keveset. A másik, ami ennél talán még fontosabb, hogy lényegesen elmozdítja az importárak és beldföldi árak arányát. Tehát abba az irányba ösztönöz, hogy inkább a belföldi készítményeket használják akármilyen terméknél. Egy ilyen jellegû intézkedés akkor tud igazán hatást gyakorolni, ha normatív jellegû. Ebbõl következõen kivételek nagyon-nagyon szûk körben merültek fel, tulajdonképpen csak a beruházási javaknál és az energiahordozók esetében olyan esetekben, amikor a valóságos helyettesítés nem merült fel, hiszen Magyarországon nem lesz több energia attól, ha megváltoztatjuk az import árát, alacsonyabbra vagy magasabbra tesszük.

Tehát arra nem láthatok lehetõséget, hogy a kivételeket a gyógyszereknél is bõvítsük. Ugyanakkor azt kell mondanom, hogy a társadalombiztosítás költségvetése keretében viszonylagosan valamit lehet enyhíteni a helyzeten. A mostani kormányjavaslat három milliárdos többletet tartalmaz a korábbi helyzethez képest. Még azt is tudom mondani, hogy a vámmentességek természetesen továbbra is fennmaradtak, ezek részben gyógyszerbehozatalra vonatkoznak. Tehát például a karitatív szervezetek gyógyszerbehozatala a továbbiakban is vám- és vámpótlékmentes marad. Köszönöm figyelmüket. (Szórványos taps az MSZP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage