Garai István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GARAY ISTVÁN (MSZP): Elnök Asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt hónapokban mindannyian tapasztalhattuk, illetve tapasztaljuk a gyógyszerárak rohamos emelkedését. Ezzel kapcsolatosan körülbelül három héttel ezelõtt beadott azonnali kérdésem sajnálatos aktualitását bizonyítja az újabb áremelések ténye és azon híradások is, hogy e tendenciák a késõbbiekben is folytatódnak.

Kissé ironikusan azt is mondhatnám, hogy itt egy újabb keserû pirula a betegek és az egészségügyi intézmények számára. Az árfelhajtó tényezõk között talán az elsõ sorban találjuk a külföldi készítmények számának és arányának emelkedését, ami szakmai szempontból annyiban védhetõ és indokolt, amennyiben valóban hatásos készítményekrõl van szó és az magyar gyógyszerekkel nem helyettesíthetõ. Hasonlóan áremelõ hatású tényezõ a forint leértékelése és legújabban a vámpótlék bevezetése is.

Ezzel kapcsolatban kérdezem tisztelt államtitkár urat, hogy lát-e valamilyen korrekciós lehetõséget. Nevezetesen itt arra gondolok, hogy az import gyógyszerek, hasonlóan bizonyos elsõdleges energiahordozókhoz, kedvezõ elbírálásban részesülve mentesülnének a vámpótlékfizetési kötelezettség alól. Ha nem, esetleg valamilyen más kompenzációs lehetõséget lehetne találni akár kormányzati szinten, akár a késõbbiekben tárgyalandó társadalombiztosítási költségvetés szintjén, melynek segítségével, ha nem is a további rohamos áremelekedést, de legalább az áremelkedések ütemét talán lassítani tudnánk. Köszönöm szépen. (Szórványos taps az MSZP padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage