Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Asszony! Kérdésének van egy általános része, nevezetesen: arra ösztönzi-e a kormányzat az önkormányzatokat, hogy önálló intézményeikrõl mondjanak le. Erre az a válaszom: a kormányzat arra ösztönzi az önkormányzatokat, hogy a gazdasági racionalitás figyelembevételével mûködtessék különbözõ intézményeiket olyan módon, hogy a mûködtetés költségeit a leghatékonyabban használják fel, a másik oldalon pedig minél magasabb színvonalon mûködtessék ezeket az intézményeket.

Általánosságban azt gondolom, semmiképpen sem megfelelõ, ha minden önkormányzat saját intézményt mûködtet, az átlagos költséget lényegesen meghaladó költség mellett, és nem biztos, hogy egy átlagosat elérõ mûködési színvonalon. Azt hiszem, nekünk az az érdekünk, hogy a minél gazdaságosabb mûködtetés egy megfelelõ színvonallal legyen képes párosulni.

Ami az iskolák ügyét illeti, én a konkrét iskolaügyhöz természetesen nem tudok hozzászólni, hiszen ezzel kapcsolatban tájékozódnom kellene. De nem vagyok benne biztos, hogy a mûködtetés költségei ez esetben akár magasabbak lennének, mint esetleg a más településen történõ taníttatás költségei. Az oktatás kérdésköre egy olyan kérdés, amelynek elõször a szakmai részét kell megvitatni, és utána érdemes beszélni arról, hogy ennek az önkormányzatok részére történõ központi finanszírozása milyen módon biztosítható. Én azt hiszem, itt is valamilyen fajta szabályokat kell megállapítanunk, éppen a jobb, magasabb minõségû mûködés és a megfelelõen finanszírozható mûködtetés érdekében. Ennek figyelembevételével alakítja majd a Mûvelõdési Minisztérium a szempontrendszerét, amelyhez aztán mindnyájunknak meg kell teremtenünk a gazdálkodás feltételeit. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage