Farkas Gabriella Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FARKAS GABRIELLA (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A kormány az önkormányzatokat érintõ intézkedéseivel és a költségvetési támogatások átcsoportosításával arra ösztönzi a kistelepülések önkormányzatait, hogy közintézményeik körzetesítésével azok önálló mûködtetésérõl mondjanak le. Elsõsorban a kisiskolákat fenyegeti ez a veszély.

Csincse 800 lelkes kisközség Dél-Borsodban. Az óvodát és az általános iskola elsõ két osztályát mûködteti helyben évi másfél millió forintos költségvetéssel. A község polgármestere - eminens diák módjára - elsõként az iskolát akarja e tanév végén megszüntetni. Teszi ezt annak ellenére, hogy pontos számítások szerint az óvoda, iskola, napközi jelen formában történõ együttes mûködése esetén kevesebbet költ az önkormányzat a helyi iskola fenntartására, mint az iskola megszüntetése esetén a gyermekek más iskolába járatására.

Többszáz "Csincse" van Magyarországon. Napi gazdasági érdekbõl ezek a kisiskolák meg fognak szûnni. Ha az iskola megszûnik, a gyerekek elveszítik szülõfaluhoz kötõdésüket, elmegy a faluból a tanító, a társasélet a kocsmára korlátozódik. Néhány év alatt elöregszik, majd elpusztul a falu.

Kérdezem miniszter urat: mért áldozza fel a kormány a magyar vidék jövõjét napi érdekbõl? Köszönöm. (Taps az ellenzék soraiban.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage