Miklós László Tartalom Elõzõ Következõ

MIKLÓS LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A bányászatról szóló 1993. évi XLVIII. törvény 24. §-ához beadott képviselõi önálló indítványunkban, illetve a tárgysorozatba-vételkor Szalay Gábor képviselõtársam részletesen megindokolta ennek szükségességét. Így az idõ elõrehaladott voltára tekintettel is most pusztán néhány gondolatban szeretném azt kiegészíteni.

Az úgynevezett nagy közszolgáltató társaságok privatizációjáról már sok szó esett e Házban, de egy-két kivételtõl eltekintve mindig a költségvetési bevétel fontosságát hangsúlyozva, illetve annak realitását megkérdõjelezve. Van azonban a villamosenergia-, gáz- és olajipar privatizációjának egy másik, nem kevésbé fontos része, nevezetesen azon jogi környezet és stabil feltételrendszer megteremtése, amelyben e közszolgáltató vállalatoknak hosszú idõn keresztül és tartósan mûködni kell. Hogy ez mennyire fontos a befektetõknek, ezt jól mutatja a villamosenergia-szolgáltató társaságok néhány évvel ezelõtti eredménytelen privatizációs kísérlete. De fontos az államnak is, hiszen a privatizáció nyomán a tulajdonos jogán már nem vagy csak kevéssé tud beavatkozni olyan esetekben, amikor a jogi feltételrendszer hiányosságait a tulajdonos beavatkozásával pótolta.

A parlament az elõzõ ciklusban a koncessziós törvény és a bányászatról szóló törvény mellett elfogadott még néhány nagyon fontos törvényt, így ezen a héten lesz egy éve annak, hogy elfogadta a gázszolgáltatásról szóló 1994. évi XLI. törvényt és a villamosenergia-termelésrõl, szolgáltatásról és szállításról szóló 1994. XLVIII. törvényt.

(12.40)

Azóta elkészítettek a végrehajtásra vonatkozó szabályok közül is jónéhányat, de ez a kör még nem teljes. Hogy mennyire nem teljes, azt jól mutatja az, hogy a kormány egy külön munkacsoportot hozott létre ezen munkálatok felgyorsítására.

E jogi feltételrendszer megteremtésére irányuló környezet létrehozásába illeszkedik a mi önálló képviselõi indítványunk. A T/947. szám alatt új változatként beadott indítvány szó szerint ugyanaz, mint a korábbiak, pusztán kodifikációs szempontból történt rajta egy kis módosítás. Kérem képviselõtársaimat, támogassák képviselõi önálló indítványunk elfogadását. Köszönöm a szót. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage