Tóth Pál Tartalom Elõzõ Következõ

TÓTH PÁL (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Boross Péter képviselõtársam felszólalásához csatlakoznék, vagy vele polemizálnék, ha megengedi. Mert énszerintem Békesi úr impozáns hozzászólása igenis illeszkedett azokhoz a felszólalásokhoz, programokhoz és pénzügyminiszteri törekvésekhez, amelyek minden, a rendszerváltás óta hivatalában lévõ pénzügyminisztert jellemeztek. Ez az egyik dolog.

A másik: ugyanazok a premisszák hangzottak itt el, mint amiket minden, a rendszerváltás óta hivatalában lévõ - és sajnos legtöbbjük idõ elõtt felállított - pénzügyminiszter megfogalmazott. De én szeretnék utalni arra, amit a Békesi úr elõtti pénzügyminiszter úr, jelenleg igen tisztelt képviselõtársam mondott. Õ a kormányváltás elõtti napokban azt találta mondani - szó szerint idézném a volt pénzügyminiszter urat -, hogy "az MDF- kormány szociáldemokrata módon viselkedett.

(11.50)

Azaz a lakosság relatíve 10-12 százalékkal jobban él, mint azt a gazdasági helyzet indokolná. Minden további lépés ebbõl következik. Az is, hogy ezt a szociáldemokrata hozzáállást most már nem lehet folytani."

De citálhatnék ehhez hasonló idézeteket Rabár Ferenctõl vagy Kupa úrtól. Továbbá a Békesi urat megelõzõ pénzügyminiszter úr azt találta mondani - s így van ez, ha a politikusok túl sokat nyilatkoznak ilyen eufóriás változások idõszakában -, hogy most már itt keménynek kell lennie a jövendõ pénzügyminiszternek. Szerintem Békes úr sem mondott mást, mint az ezt megelõzõ pénzügyminiszterek többsége, akik tisztességes, felkészült - ha szabad ezt a kifejezést mondanom -, technokraták, szakemberek voltak. Úgy gondolom, Bokros Lajos sem tehet mást most, mint amit elõdeinek hosszú sora megtett ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban.

Én azt nem vitatom, hogy a Bokros-csomag néven elhíresült stabilizációs, szanálási program minden egyes mozzanata kiérlelt, tökéletes és nem vitatható. Azt azonban igen, hogy azok a premisszák, azok a dolgok, amelyek csokorba kötve most megjelentek... (Az elnök kikapcsolja a képviselõ mikrofonját.) ..., sem nem újak, sem nem hamis elõfeltevéseken alapulnak, hanem benne voltak a levegõben. Nem a rendszerváltás óta, hanem... (Az elnök kikapcsolja a képviselõ mikrofonját.) ... 1982-tõl kezdõdõen. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage