Mádi László Tartalom Elõzõ Következõ

MÁDI LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt jelenlegi és volt Pénzügyminiszter Úr! Én azt gondolom, hogy fontos hangsúlyokban vannak viták. Ezek a hangsúlyok jelentõs különbségekkel bírnak mind a jelen gazdasági helyzetre, mind pedig a jövõbeli gazdasági helyzetre vonatkozóan. Tehát azt gondolom, hogy nemcsak végletek vannak, hogy nem csinálunk semmit, vagy ezt csináljuk, hanem vannak más típusú intézkedések vagy más módon összerakott intézkedéscsomagok, amik esetleg jobban szolgálhatják a kialakult magyar gazdasági helyzet orvoslását. Tehát azt hiszem, ezt kellõ árnyaltsággal kell nézni, nem pedig a végletes szempontból.

Ilyen szempontból Békesi úr felszólalása néhány olyan végletes megállapítással vitatkozott, ami igazából nem jelent meg ilyen végletes formájában, hanem mások voltak a hangsúlyok. Tehát senki nem állította azt, hogy a fizetési mérleg és a belsõ egyensúlyi problémák kezelése elszakítható lenne egymástól, pusztán a hangsúlyok mások. Tehát azt mondjuk, hogy a fizetési mérleg kezelése Magyarország jelenlegi és jövõbeni gazdasági helyzete kapcsán fontosabb prioritással bír, mint a másik probléma, mindamellett, hogy a kettõt együtt kell tekinteni.

A Bokros-intézkedéscsomag néhány olyan hatást említ, amit kérdés, hogy a kormány meg tud-e állítani, tud-e kezelni. Az egyik ilyen az infláció, a másik pedig például a munkanélküliség és általában a bizalmi helyzet. Én azt gondolom, hogy mindannyian tudjuk azt, hogy a bizalmi tõkének és a bizalmi háttérnek milyen fontos szerepe van a gazdasági szereplõk szempontjából, és hogyha az infláció növekedése és általában a bizalmi válság odahat, hogy a gazdasági szereplõket elbizonytalanítja, ezzel a beruházási tevékenységüket rontja, akkor az egész intézkedéscsomag nem a kívánt hatást éri el, és ezzel sokkal kevésbé szolgálja a gazdasági növekedés további folytatódását, mint ha esetleg más típusú intézkedésekkel, amelyek kellõen elõ vannak készítve és kellõ bizalmi háttérrel bírnak, tudja végrehajtani. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage