Baráth Etele Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BARÁTH ETELE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Mint önök elõtt ismeretes, lassan a parlament a végvitához érkezik, ami a környezetvédelmi törvényt illeti. Nagyon sok módosító indítvány után reméljük, a jövõ héten, azt követõ héten gyakorlatilag lezárhatjuk és megalkothatunk egy új környezetvédelmi törvényt.

A környezetvédelmi törvény többéves elõkészülete kapcsán folyamatosan vita volt arról, hogy ez a törvény keret jellegû törvény vagy pedig egy nagyon részletes szabályozást tartalmazó kódex jellegû törvény legyen. A sok vita eredménye az volt, hogy elõttünk fekszik egy olyan keret jellegû törvény - nagyon sokan ezt alaptörvénynek hívják -, amely lényegében véve újraszabályozza Magyarországon a környezetvédelmi szemléletet, a környezetvédelmi magatartást és természetesen ennek a végrehajtásával kapcsolatos intézkedéseket.

Ugyanakkor viszont ez a törvény nagyon sok elemében utal más végrehajtandó feladatokra. A környezetvédelmi bizottság nagyon sok tagja, itt a parlamentben nagyon sok kormánypárti és ellenzéki képviselõ hozzászólásában érintette azt az alpvetõ kérdést, hogy e törvényt akkor érdemes megalkotni, ha annak a végrehajtása igazán biztosítható. Ennek értelmében mind a hat pártból egy-egy kollégánk - nagy megtiszteltetés, hogy gyakorlatilag tehát egy hatpárti javaslattal élünk pillanatnyilag - egy olyan határozati javaslatot készített elõ és tett le a tisztelt Ház asztalára, amelyben 1995-tõl 1998-ig megpróbáltuk áttekinteni, melyek azok a szükséges törvények, melyek azok a szükséges kormányrendeletek, határozatok és adott esetben miniszteri rendeletek, amelyek azért szükségesek, hogy egyértelmûen fel lehessen készülni ennek a törvénynek a végrehajtására.

Azt hiszem, nem szükséges külön indokolnom, hogy ez a törvény egy nagyon komoly gazdasági törvény. Ennek a törvénynek a végrehajtása minden gazdasági szereplõ és minden társadalmi szereplõ számára egy rendkívül fontos esemény lesz. Éppen ezért szeretnénk kérni a parlament támogatását ahhoz, hogy ezt a határozati javaslatot elfogadja, és ezzel tulajdonképpen érvényesíthesse a törvény igazi szándékait. Köszönm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage