Bokros Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BOKROS LAJOS pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõ Úr! Természetesen tudunk errõl a dologról, már csak azért is, mert jogállamban élünk, és ismerjük a törvényeket. 1993-ban a tisztelt Ház hozott egy törvényt, amelyik úgy szól, hogy kedvezményes áron háztartási tüzelõolajat kizárólag lakossági felhasználásra lehet értékesíteni. Ez kizárólag háztartási hõ- és melegvíz-ellátáshoz használható fel.

Ezért tehát sajnálattal azt tudom mondani, hogy az oktatási intézmények háztartási tüzelõolajjal való fûtése, illetve ehhez kedvezmény igénybevétele jogszabályba ütközõ cselekedet. A törvény megalkotásakor az elõzõ kormány idején nyilván senki nem akart olyan helyzetet teremteni, hogy még szélesebb kapukat nyissunk a visszaélések elõtt. Úgy gondolom, hogy ezért helyes volt a törvényalkotók szándéka, amikor kizárólag a lakossági felhasználást engedték a kedvezményezés alá kerülni. Ilyen körülmények között tehát jogszabály- módosításra lenne szükség, amit már csak azért sem javaslunk, mert - hogy idézzem önt is - a 25 csapás keretében többek között a kormány az elmúlt vasárnap arról is döntött, hogy még a lakossági felhasználás tekintetében is meg kívánja szünetni a kedvezményes háztartási tüzelõolaj-felhasználási lehetõséget.

Úgy gondoljuk, hogy az oktatási intézmények támogatását nem külön fûtési támogatással, hanem az erre vonatkozó céltámogatások, fejkvóták figyelembevételével történtõ újragondolásával kell megállapítani. Tehát nem a támogatási rendszer még jobban történõ szétaprózódására van szükség, hanem úgy gondolom, hogy ennek egységesítésére és a visszaélések kizárására. Köszönöm szépen. Kérem képviselõ urat válaszom elfogadására. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage