Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõtársam! Az ön által fölvázolt helyzetelemzés, az aggodalma természetesen megalapozott, ezt senki nem vitatja. Egyetlen kis problémánk van: ahhoz, amit ön kért, uszkve 150-200 milliárd forintra lenne azonnal szükség, amit, úgy látom, itt a képviselõházban sajnos senki nem tud elõteremteni, még akkor sem, ha magánvagyonát is áruba bocsátja. Így a helyzet megoldására azzal a pénzeszközzel kell valahogy sáfárkodnunk, ami a költségvetésbõl rendelkezésünkre áll.

Az elsõ, amit ön említett, az agrárolló nyílása - hála a jó istennek - már nem olyan veszélyes, mint két évvel ezelõtt volt. Az elmúlt évben szûkült ez a bizonyos eltérés, részben az alapanyagárak emelkedése miatt - itt a húsárra gondolok és a takarmányárakra -, ami örvendetes, mert azt mutatja, hogy a mezõgazdasági alaptevékenységben most megjelent egy jövedelemtermelési szint, és ezzel nem tartott lépést - nyilván szerencsénkre - a mûtrágya és a gépek árának növekedése. Ez a különbség tehát némiképpen csökken. Természetesen nem a kívánt mértéket érte ez el, de egy tendencia már megjelent.

Ebben a helyzetben, ami az alapanyaghiány sajnálatosan elég tragikus voltát is mutatja, komoly felelõsséggel tartozunk valamennyien, hogy csak azt a termelést támogassuk, amely megfelelõ minõséget tud elõállítani, és ehhez képest egy fajtaváltásra, egy külön - úgynevezett reorganizációs - program keretében nyújtott hiteltámogatásra is érdemes. Megjegyzem: ebbõl 30 milliárd forintot adtunk ki az utóbbi három évben, és ez 76 milliárdos beruházást feltételezett. Tehát egy 30 milliárdos állami hitelgarancia 76 milliárdos beruházást eredményezett, szinte több mint másfélszeresére nõtt az így elõállított termék- és beruházásmennyiség az elõirányzotthoz képest.

Ami a támogatási rendszer összegszerûségét illeti: ön is tudja, hogy az elõzõ év agrártámogatási keretösszege 57 milliárd forint volt, amit a pótköltségvetés elfogadásával további 12 milliárd forinttal megtoldottunk, így kezelhetõvé tettük azt a kialakult exporttámogatási rendszert, amely a termékeink piacon való megjelenését ösztönzi.

(16.20)

1995-re mintegy 76 milliárd forintos támogatást tudtunk elérni azzal, hogy a gázolaj fogyasztásiadó-visszatérítését most már nem támogatási formában, hanem visszaigénylési rendszerrel alkalmazzuk. Úgy gondolom, ezt a jövõre nézve is kívánatosnak tartjuk, mert az alapanyagok és az energiahordozók állami elvonását kell valahogy kordában tartani ahhoz, hogy versenyképes termékekkel tudjunk megjelenni a piacon. De a kettõ közötti támogatási rendszer már a továbbiakban nem növelhetõ. Magyarul a forgóeszköz hitelkamat- támogatás, az egyik napról a másik napra történõ életvitel megtámogatása állami pénzekbõl hosszú távon már nem realizálható. Elsõ oldalon, tehát termeléslimit oldalon és a végtermék oldalán kell a támogatást összpontosítani, hogy versenyképes termékekkel tudjunk megjelenni.

Amit ön mondott a 2000 forint 3000 forintra történõ emelésérõl, azon gondolkodtunk. Igen ám, de akkor le kellett volna mondanunk arról a reorganizációs konstrukcióról, amelyrõl az elõbb szóltam. Tehát nem valósulhatott volna meg a 76 milliárd forintnyi beruházás, mert a vetési támogatásra fordítható keretösszegünk 6 és fél milliárd forint. Volt további 7,5 milliárd forintunk, ami a reorganizációs alapban volt az elmúlt évben, ez erre az évre már csak 6 és fél milliárd forint, és az elhúzódó lekötött pályázatok útján elnyert pénzekkel ez is eléggé szûkös mozgásteret biztosít.

Az 1996-os várható támogatási rendszerrõl az Országgyûlés terveink szerint már májusban vagy júniusban, tehát ez évben tárgyalhat, ugyanis a támogatási rendszert törvényi szintre kívánjuk emelni. Ezzel a rendtartás, az alapok és a támogatás mint hármas mezõgazdasági egység jelenik meg, és a képviselõ urak és hölgyek eldönthetik majd, hogy az adott pénzügyi keretek között hova koncentráljuk a támogatási rendszert, és azt milyen megosztásban használjuk fel. Ebben a munkában az ön szakértelmére, tapasztalatára, segítõkészségére és jóindulatára szeretettel számítunk. Köszönöm szépen és kérem, szíveskedjék elfogadni a választ. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage