Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõtársam! Az ügyben az ön által elõadott tényállás az elsõ betûtõl az utolsóig igaz. (Taps a kisgazdapárt padsoraiban.) Sajnos ez egy veszedelmes precedens. Úgy gondolom, nem lesz - nem is lehet - általános ebben az országban.

Február 7-én, három nappal az ön interpellációja elõtt már kaptunk egy bejelentést, amelyet az Országos Kárrendezési és Kárpótlási Hivatallal együtt kivizsgáltattunk, és pontosan ugyanezek az adatok kerültek birtokunkba, mint amikrõl ön beszélt, azzal, hogy a kárrendezési hivatal munkatársai közül az árverésen egy fõ 1,85 aranykorona-értékben, a Csongrád Megyei Földhivatal munkatársai közül két fõ 2,18 aranykorona-értékben, egy fõ 5,94 aranykorona- értékben, továbbá egy fõ - aki mellesleg a megyei földhivatal dolgozójának a házastársa - 2,18 aranykorona-értékben vásárolt földet, 500 forintos értéken, aminek ilyen belterületi föld esetében bizony, forgalmi érték tekintetében több ezerszerese a licitálási érték.

Ezt az ügyet a Legfõbb Ügyészségnek adtuk át, ahonnan a vizsgálat eredményét nagy érdeklõdéssel - és egy kicsit sürgetve is - várjuk. A köztisztviselõi karban az ilyen jellegû magatartás - akkor is, ha netalántán nem jogszabályellenes, csak etikátlan - megengedhetetlennek tûnik.

Egyetlen pont talán, ahol azonnal segítséget lehetett volna nyújtani, az árverés megkifogásolása - amit az árverésen résztvevõk elmulasztottak megtenni -, mert akkor már a tulajdonszerzésre sem került volna sor, tehát nem hirdetni, hanem legfeljebb más szankciókkal sújtani illett volna és lehetett volna az így szabálytalanul eljárókat.

Amennyiben a Legfõbb Ügyészség vizsgálata megállapítja a jogszabálysértés tényét, úgy önnek már itt kijelenthetem, hogy a köztisztviselõi kar létszámcsökkentése ezen személyek vonatkozásában azonnal és haladéktalanul megkezdõdik - természetesen végkielégítés nélkül. (Derültség.) Kérem, szíveskedjék válaszomat elfogadni. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage