Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Sajnos a választ nem tudom elfogadni, legföljebb azokat a részeit, amelyek arra hivatkoznak, hogy valóban koordinálatlanság van az egyes minisztériumok között, és hogy valóban kevés lakás épül.

Megállapítottuk - nemcsak jómagam, hanem mások is -, hogy az építésügy - és ezen belül a lakásépítés ügye - elfogadhatatlanul mélyre süllyedt: építési fegyelem hiányában, engedély nélkül, szabálytalan körülmények közepette zajlik. Gyengék és túltagoltak, szakmailag felkészületlenek az építési hatóságok. Megállapítottuk azt, hogy az építési felügyelet helyenként nem mûködik.

Tehát számtalan olyan kérdést sorolhatnék fel, amelyek arra kell hogy ösztönözzék a kormányt, hogy az ön által említett határidõ elõtt tûzze napirendre az építésügy és ezen belül a lakásépítések ügyét. Nem engedhetõ meg, hogy az az ágazat ilyen helyzetben legyen, amely a bruttó nemzeti terméknek mintegy 11 százalékát hozza létre, amely jelentõs szerepet játszhatna a foglalkoztatás helyzetének a javításában, és nem utolsósorban, célját tekintve pedig hozzájárulhatna az alkotmányban meghatározott jogok teljesítéséhez. Hiszen folyik az alkotmány koncepciójának a felülvizsgálata, amelyben egyes javaslatok között alanyi jogon szerepel a lakáshoz jutás. Mások szerint ez nem lehet az alkotmány témája, csak kormányzati cél. Ezt kérdezem: hol a kormányzati cél?

És hogy ne legyen szememre vethetõ, hogy nem teszek javaslatot, hogy milyen forrásból, szeretném önnek idézni azt, hogy ne vegye tudomásul a kormány, mint egy határozatában írja: a diósgyõri kohó üzemeltetési költségeinél 450 millió forint vissza nem térítendõ támogatás közepette havonként a veszteség minimum 250 millió forint - és ezt a Magyar Köztársaság kormánya tudomásul veszi. Ne vegye tudomásul! (Taps a Fidesz padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage