Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Asszony! A parlament a lakástörvény megalkotásával egyidejûleg valóban '93 júliusában döntött a kényszerbérletek felszámolásáról, annak határidejérõl, és ebben az önkormányzatok és a központi költségvetés szerepvállalásáról.

Az ilyen lakások tulajdonosai évtizedekig csak az állami, tanácsi lakásokéval azonos mértékû lakbért kérhettek. Ebbõl a fenntartási kiadásaikat egyre kevésbé tudták a bérbeadók finanszírozni. Részükre csupán átmeneti megoldást adott annak a lehetõségnek a megteremtése is, hogy az önkormányzatok 1991. január 1-je óta árhatóságként határozhatják meg az ilyen lakbérek mértékét.

Az említett körülmények ismeretében tudatos volt a parlament döntése a kényszerbérletek végleges megszüntetésérõl. A megfelelõ végrehajtás lebonyolítása érdekében az önkormányzatok három évet kaptak a végleges elhelyezések megoldására, és saját forrásaik felhasználása mellett központi költségvetési pénzeszközök igénybevételére. A végleges elhelyezések megtörténtéig a tulajdonos által - az említett hatósági korlát mellett - emelt lakbéreket az önkormányzatoknak a lakásfenntartási támogatás útján kell ellentételezniük. Erre a szociális törvény ad alapot, amelyhez az önkormányzatok ugyancsak központi költségvetési támogatást kapnak.

Az önkormányzatoktól beérkezõ információk - így a fõváros kerületeibõl érkezõ információink - szerint is az önkormányzatok többsége felmérte a kényszerbérletek számát, és folyamatosan ajánlja fel a lakásokat a bérlõknek. Álláspontom szerint egy adott kerületbõl érkezõ információ és az eltelt mindössze egy év nem indokolja a rendelkezések felülvizsgálatát. Ennek ellenére - a lakástörvény egyéb lényeges rendelkezéseinek érvényesülése és ezen kérdés újbóli áttekintése érdekében is - a lakásgazdálkodás, valamint a lakásgazdálkodás feladatainak értékelése érdekében ez év március végéig kértünk tájékoztatást az önkormányzatoktól, hogy - amennyiben szükséges - a továbblépés irányaira, az esetleges törvénymódosításra vonatkozó javaslatainkat elõkészítsük. (Az elnök kikapcsolja a miniszter gépét.) Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage