Szentkuti Károly Tartalom Elõzõ Következõ

SZENTKUTI KÁROLY (SZDSZ): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A fertõdi Esterházy-kastély Magyarország kiemelt kulturális és építészeti öröksége, a barokk kastélyépítészet reprezentánsa, elsõsorban Joseph Haydn mûködése kapcsán, európai mércével számontartott zenei emlékhely. Sorsa, hasznosításának minõsége egyikünk számára sem lehet közömbös. A kastély jelenleg a magyar állam tulajdonát képezi, kezelésével a Soproni Erdészeti és Faipari Egyetem bajlódik; fõépületében több intézmény mûködik: múzeum, szálloda, iskola, melléképületeinek jó része gazdátlan, parkja egyre inkább gondozatlan benyomást kelt.

1986-87 óta jelentõsebb felújítási munkák nem történtek. Ennek oka elsõsorban abban keresendõ, hogy a kastélyegyüttes komplex, nagyívû hasznosítása került elõtérbe s ez kioltotta, maga elõtt tolta az állagmegóvási munkák szükségességét. Sajnos, lassan tíz év telt el így, de érdemi döntés nem született. Schönborg gróf, egy Esterházy-rokon nagyszabású elképzeléseit a gróf öngyilkossága akadályozta meg.

Az International Management Group cég, amely sportlétesítmények építésében és üzemeltetésében lett volna érdekelt, tõkeerõ hiányában visszalépett. S végül, a most krakkói székhelyû Mozart Alapítvány Fertõdre telepítése késik, pedig a zenei alapítvány - amely zenei mesterképzõ profillal bír - talán az igazi megoldás lehetne, európai zenei oktatási központtá emelhetné Fertõdöt.

Tudom, nem könnyû, nem egyszerû és nem olcsó hosszú távon értelmes funkciót találni az Esterházy-kastélynak. Tudom, hogy több minisztérium feladata a megoldás keresése, nemcsak a KTM-é, de a kastély falai, gerendái, berendezései sajnos, nem mutatnak megértést a hosszan tartó tárgyalások iránt. Ezért a KTM- nek, mint koordináló minisztériumnak kellene felgyorsítani a folyamatokat. Ehhez azt gondolom, hogy... (Az elnök kikapcsolja a képviselõ mikrofonját.)

(15.20)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage