Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Egy pillanat... (A mellette ülõ dr. Pálfi Dénes képviselõ segítségével igazgatja mikrofonjának összetekeredett zsinórját. - Rövid szünet. - Közbeszólás az SZDSZ padsoraiból: Összefonódás! - Deutsch Tamás: Merénylet! - Derültség.) Elnézést... Köszönöm a kis türelmet és a keresztényi segítséget. (Derültség.) Elnézést a kis technikai malõrért...

Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! A kormány hétvégi döntései a társadalom széles rétegeit érintik. Ezek közül a döntések közül egy részt szeretnék kiemelni, ez pedig a forint leértékelésére, a csúszóárfolyam-rendszer bevezetésére és a 8 százalékos vámpótlékra vonatkozik. A rendelkezésemre álló idõ elég kevés, mégis engedje meg, hogy néhány kérdést tegyek fel erre a döntésre vonatkozóan.

Én hitelt adok annak a véleménynek, hogy többfajta hatásvizsgálat és háttérelemzés készült, mégis engedje meg, hogy néhány dologra felhívjam a figyelmét. A KSH '94-es adatai szerint 1994-ben a magyar gazdaság 2 százalékos növekedést produkált, ami a közgazdasági ismeretek alapján kétségkívül importnövekedéssel járt együtt. Nem értjük tehát, hogy az a 8 százalékos vámpótlék-bevezetés, ami az import szigorítását van hivatva végrehajtani, az vajon milyen módon hat majd - és ha van ilyen hatásvizsgálat, kérem, ismertesse velünk - a magyar gazdaság fejlõdésére, az elindult szerény növekedésre.

Nem értjük továbbá azt sem, hogy miért volt szükség a forintleértékelés március 16-a elõtti 14-ei bejelentésére, hiszen így a spekulánsok még jól tudtak járni azzal a devizaátváltással, amit korábban végrehajtottak.

Nem egészen értjük, hogy az az állandó inflációs nyomás, ami várhatóan a magyar gazdaságban és a magyar társadalomban kialakul - és itt azt hiszem, az ön számára a lakossági várakozások súlyát nem kell ecsetelnem -, vajon mit fog jelenteni az államháztartásra, a költségvetési deficitre nézve; hiszen ha a kormány bejelenti azt, hogy éves szinten 26-27 százalékos infláció várható, az biztos, hogy lesz infláció, minimum ennyi, de legalább 2-3 százalékponttal efölött lesz a tényleges infláció.

Nem értjük továbbá azt, hogy miért került sor annak a forintgyengítõ lépésnek a bevezetésére, ami a devizajogszabályok módosításával jár együtt... (A kétperces idõkeret túllépésére utalva:)... - elnök asszony, csak a technikai malõrt számítom be -, tehát miért járt ez együtt a devizajogszabályok módosításával. Ha ugyanis igazolt devizabetétet tarthatok, az nyilván a kettõs valutarendszert erõsíti meg, azzal jár együtt, hogy a magyar állampolgárok többsége forintot és valutát fog egyszerre tartani.

Tisztelettel ezekre a kérdésekre várom válaszát. (Taps a Fidesz padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage