Pokorni Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Miniszter úr, ön tegnap ismertette a kormány döntését. Azt mondta, igazságtalannak tekinti azt, ha nem fizetnek a tandíjért azok, akik részt vesznek benne, noha ez valamennyiünk adójából folyik; illetve igazságtalannak tartja azt, ha ellentételezés nélkül zúdítjuk a hallgatókra a tandíjat. Én nem ismerek olyan álláspontot a kormány hétvégi döntésébõl, amely bármilyen ellentételezésrõl beszélne, szemben azzal, amit a kormányprogramban önök leírtak, és amit ez a parlament is elfogadott, jóváhagyott. Nem látom, hogy az igazságosságnak megfelelne a mostani kormánydöntés.

Nagyon kérdésesnek látom, hogy valóban van-e gazdasági szükségszerûsége annak az évi 20 ezer forintos tandíjnak, amelyik az intézmények mûködési költségébõl alig 2 százalékot fedezne. Tehát a gazdasági szükségszerûségre való hivatkozás ez ügyben - azt gondolom - gyenge lábakon áll.

Szeretnénk látni valóban a szándékokat, mert egy új felsõoktatásban elképzelhetõ a tandíj. A fõ kérdés az, lesz-e az esetleges '95-ös tandíjjal együtt '95-ben kreditrendszer. Ennek lépéseit, elõkészítését sem látom sehol.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage