Horn Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HORN GYULA miniszterelnök: Nagyon egyszerûen lehetne válaszolni: mindarra, amit ön megkérdezett, azt tudom mondani, hogy nem. (Derültség az MSZP padsoraiban.) De hogy konkrétan reagáljak, kinevezésében az alábbiak játszottak döntõ szerepet:

1. Szakember, méghozzá hazai és nemzetközi viszonylatban is elismert szakember. (Zaj a jobb oldalon.)

2. Nem pártpolitikus. Igaz, többezredmagunkkal aláírta annak idején a Demokratikus Chartát - mint ahogy sok demokratikus érzetû ember ezt megtette.

3. Vezetési képességekkel rendelkezik, és mindenütt, ahol eddig dolgozott, bizonyította is ezt a képességét.

Végül, ami az eddigi tárgyalásaink során, tehát március 1-je elõtt meghatározta végül is a döntést: nagyon szorosan együtt tudunk mûködni, a kormány és a Nemzeti Bank úgy, hogy eközben megõrzi a jegybank a maga önállóságát.

Egyébként, képviselõ úr, nagyon szeretném - ha már hivatkozik úgynevezett tényekre -, ha pontos lenne. Tudniillik Surányi György 1988 tavasza és '90 tavasza között volt tagja az MHB igazgatótanácsának, és mindeddig - sõt '92- ig - az MHB nyereséges volt. Tehát az, amit ön a veszteség csinálásával - az ebben való közremûködésével - kapcsolatban mond, nem fedi a valóságot.

A másik: akkor került a Leumi Bankhoz, azt követõen, amikor a Leumi Bank már létrejött - tehát nem õ alakította meg a Leumi Bankot.

A harmadik dolog: ezt a 20 milliós fizetést - amirõl ön már tegnap is tett említést - nem tudom, honnan szedi, de ez egyszerûen nem igaz.

És végül még valamit: én nem kutatgatom azt, hogy ki milyen tanácskozáson vesz részt - sem azt, ha ön elmegy Tajvanra vagy bárhova -, ez mindenkinek a szíve joga. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage