Csapody Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CSAPODY MIKLÓS (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! A kolozsvári polgármester az ottani magyarság március 15-ei ünneplését betiltotta. Mások még Cluj-Napoca fõnökén is túltesznek, hogy megakadályozzák, úgymond, Nagy-Magyarország megünnepeltetését. Ezért Szovátára akarnak vonulni, idézem, a revansista magyarok ellen. Az ismert autóbuszokat és botokat már elõkészítették. Román sajtó a forrás. Nemrégiben a Székelyföld egy része fölött ismét katonai helikopterröpülés folyik, nem titkolt célokkal. Az Evenimentul Zilei megírta, hogy a hirszerzés egységei parancsot kaptak a március 15-e elõtt Romániába látogató külföldiek fokozott megfigyelésére, a határátlépéskor fölvett adatok koordinált ellenõrzésére. Furcsa módon az új idegenrendészeti törvény tárgyalását is a magyar nemzeti ünnep elõtti napokra tervezte a parlament. Ez csak vélhetõ, hiszen március 15- e elõtt vagy folyamatosan nem feltétlenül dán, svéd vagy belga turisták tömegeire lehet számítani. A Ceausescu-korabeli ötlet fölmelegítését a felsõházban már elfogadták. Eszerint gyanús minden külföldi, aki több mint 24 órát tartózkodik az országban, mindannyian bejelentésre kötelezettek.

Kérdezem miniszter úrtól: a Külügyminisztérium milyen intézkedéseket tett annak érdekében, hogy a rokonaikat március 15-e alkalmából, vagy bármilyen más alkalomból éppen ekkor meglátogató, vagy az ünnep erdélyi megtartására odautazó magyar állampolgárokat, és egyáltalában a magyarokat ne fenyegesse veszély abban az országban, amellyel sietve alapszerzõdés kötése van folyamatban.

Második alkérdés, konkrét intézkedést kérdezek: tiltakozott-e ön a román nagykövetnél a diszkriminatív törvénytervezet és a román titkosszolgálat nyíltan, tehát nemcsak következtethetõ, hanem nyílt magyarellenes tevékenysége miatt? Érdeklõdéssel várom válaszát. Köszönöm. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage