Bokros Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BOKROS LAJOS pénzügyminiszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselõ Úr! Tisztelt Ház! Valóban úgy igaz, ahogy a miniszterelnök úr tegnap elmondta, régóta folyik - két évtizede, tisztelt képviselõ úr - szakmai berkekben vizsgálódás és vita a tekintetben, hogy vajon a gyermekellátásnak az a rendszere, ami Magyarországon nem most, hanem évtizedek óta alakult ki, helyénvaló-e.

Rengeteg szociológiai tanulmány feketén-fehéren kimutatta, hogy ezekbõl a szociális ellátásokból egyáltalán nem a rászorultak és az alacsony jövedelmûek részesülnek elsõsorban, mert minél kedvezõbb helyzetben van valaki, minél magasabb jövedelmû, annál nagyobb arányban tudja többszörösen hasznosítani ezeknek a szociális ellátó rendszereknek a pozitív hatásait.

Úgy gondolom, egyetemi tanulmányai során a képviselõ úr is olvasta ezeket. Én magam is tanultam Ferge Zsuzsánál s rengeteg más szociológusnál, akik ugyanezeket feketén-fehéren leírták.

Azt gondolom, azokat az intézkedéseket, amelyeket most a kormány szándékozik bevezetni, ezeknek a megalapozó munkáknak az eredményeképpen vezetjük be. Eddig is be lehetett volna vezetni, csak ezekhez hiányzott a politikai bátorság. Úgy gondolom, hogy a kormány éppen a szocialisztikus elvektõl vezérelve fontosnak tartja, hogy végre megszûnjön a nem rászorulóknak, a gazdagoknak, a többszörösan elõnyös helyzetûeknek a támogatása, pontosan azért, hogy azoknak több jusson, akik valóban rászorulnak.

Ezek az intézkedések egyébként teljes mértékben beleillenek azokba a koncepciókba is, amelyek az államháztartási reform keretében többek között az önök szakértõi munkájának eredményeképpen is kialakulnak. Miközben én szeretném megköszönni az önök szakértõinek ezzel kapcsolatos támogatását, úgy gondolom, most már csak arra van szükség, hogy önök mint fiatalok ezeknek a politikai hatásait is megértsék.

Köszönöm szépen. (Nagy taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage