Petõ Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PETÕ IVÁN (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Torgyán képviselõ úr valóban nem volt ott a házbizottság ülésén, amikor a hat frakcióvezetõ egybehangzóan úgy döntött, hogy ez az ügy nem a parlament elé való ügy. Ez a tiltakozási forma, ahogy az 52 aláíró tiltakozott, bár a parlamentnek címezte a petícióját, nem az az ügy, amit a parlament ügyrendjébe bele lehet illeszteni. Maga a téma tehát a frakcióvezetõk, a frakciók támogatásával nem szerepelhet a parlament napirendjén.

Hogy ki milyen formáját választja a petíciónak, a tiltakozásnak, mindenkinek a maga joga, ha alkotmányos keretek között zajlik. Az, hogy közjogilag egy petíció esetleg téves elképzelést fogalmaz meg, nem ránk tartozik ebben a pillanatban, mi jogi ismereteink alapján egybehangzóan eldöntöttük, hogyan kezeljük ezt az ügyet.

Én ezt a petíciót, az 52 aláíró petícióját egy erõteljes tiltakozásnak érzem egyfajta intézménnyel szemben, az erõteljes tiltakozásnak nagyon sokfajta módja lehetséges. Nem ez az elsõ olyan, a parlamentnek címzett petíció, amely nem illeszthetõ a parlament ügyrendjébe, de amely országos jelentõségûvé válhat azon az úton, hogy a parlamentnek címezik.

Ebben a pillanatban több dolgunk - mármint ügyrendi értelemben - ezzel nincs. Az pedig, hogy mi a tiltakozás formája, hogyan lehet egy szervezetet megváltoztatni, kívülrõl vagy belülrõl, be kell-e lépni ahhoz egy szervezetbe, hogy azt megváltoztassuk - mondom ezt Isépy képviselõtársamnak -, kinek-kinek magánügye. Hogy alkalmasnak látja-e a Magyarok Világszövetségét 52, egyébként ismert ember arra, hogy oda belépjen, és belülrõl próbálja saját elképzeléséhez igazítani, az az õ megítélésüktõl függ. Úgy tûnik, ez az 52 ember úgy ítéli meg, hogy a Magyarok Világszövetsége nem alkalmas arra, hogy õk oda belépjenek, és belülrõl próbálják megváltoztatni. Tiltakozásuk, amit egyébként nem biztos, hogy a parlamenti képviselõk többsége szövegszerûen ismer, hiszen még nem osztották szét, azt hiszem, csak a parlamenti frakcióvezetõk kapták meg... (Az elnök kikapcsolja a frakcióvezetõ mikrofonját.)

Tiltakozásuk azt jelzi, hogy belülrõl nem látják megreformálhatónak a Magyarok Világszövetségét.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage