Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót. Igen tisztelt Képviselõtársaim! Igen tisztelt Filló Pál Képviselõtársam! Ön kérdést intézett hozzám: vajon nem látok-e ellentmondást a '47. december 31-i idõpont, a reprivatizáció azon módja és a munkásság munkavállalói tulajdonhoz juttatása között - ahogy azt én kifejtettem.

Nos, úgy gondolom, hogy azért nincs ellentmondás az általam elmondottak között, mert a Független Kisgazdapárt reprivatizációs programja egészen pontosan azt tartalmazza, hogy a '47. december 31-i tulajdoni állapot szerint kell a termõföldek tulajdonát visszaadni. Az akkor 200 hold nagyságig terjedt, tehát itt nagybirtokról nem lehet szó. Az egyéb vagyonokat illetõen pedig a kisüzemeket, a patikákat, a házakat kívántuk visszaadni, a nagyvállalati tulajdont nem.

Tehát a munkavállalói tulajdon megszerzésének ebben a konstrukcióban nemhogy akadálya nem lett volna, hanem azt elõsegítettük volna. Azzal pedig, hogy a családi házak, patikák, üzemek visszakerültek volna a tulajdonosaikhoz, egy rendszerváltó tulajdonváltást tettünk volna lehetõvé, mert a kommunista évtizedek üldözöttei kapták volna vissza azt a tulajdont, amelyet tõlük erõszakkal elvettek. Ilyen körülmények között ez a jogállamiság szempontjait segítette volna érvényre juttatni, ráadásul a tulajdonosváltást rendkívüli módon megkönnyítette volna, semmiféle gazdasági kihatása nem lett volna. Nem lehetett volna a nemzeti vagyont szétlopni úgy, ahogy az a szemünk elõtt lezajlott. Köszönöm a türelmüket. (Taps a Független Kisgazdapárt padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage