Kósa Lajos Tartalom Elõzõ Következõ

KÓSA LAJOS (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! Csak rövid kommentárt szeretnék fûzni ahhoz a nagyon kedves gesztushoz, hogy Bauer Tamás tisztelt képviselõtársunk volt olyan kedves és ismertette önökkel a Fidesz privatizációs elképzeléseit, amelyeket a debreceni kongresszuson fogadott el. Ha vette volna magának a fáradságot és hozzáolvasta volna közvetlenül az idézet után annak a vezérszónoklatnak az elsõ részét, amelyet a múlt héten önök meghallgathattak Orbán Viktor elõadásában, akkor a látszólagos ellentmondás feloldása nyilvánvaló: vezérszónokunk azzal kezdte mondandóját, hogy a kormány által beterjesztett privatizációs stratégia és törvény nem más, mint jókívánságok halmaza, ugyanakkor a kormány eddig eltelt ideje alatt a privatizációs gyakorlat ettõl lényegesen eltért.

Kérdezem én: hol van benne ebben a törvényben egyenesen az, hogy nem a pénzügyminiszter alá tartozik a privatizáció ügye, hanem külön tárca nélküli vagy tárcával rendelkezõ - vagy ki tudja, még milyen - miniszter fogja ezt felügyelni? De ez csak az egyik része annak, amit önöknek be szeretnék mutatni. Nevezetesen: pontosan az volt bírálatunk tárgya, hogy a privatizáció gyakorlata merõben eltér attól, ami a kormányprogramban, a koalíciós megegyezésben szerepel, ami ebben a tövényben található. Az azóta eltelt két hét is jelentõsen változtatott ezen, oly mértékben, hogy szinte érvényét vesztette ez a beterjesztés.

Ezért Bauer Tamásnak csak annyit szeretnék mondani, hogy még egyszer külön köszönöm, hogy ismertette a Fidesz privatizációs elképzeléseit. Most is helyénvalónak tartjuk ezeket a gondolatokat. Nagyon örülünk annak, hogy ebben nincsen közöttünk vita, és hogy Bauer Tamás ugyanúgy elfogadja ezeket a koncepciókat, mint annak idején önök is elfogadták. Csak az a probléma, hogy egy olyan koalícióban vesznek részt, amelynek a privatizációs gyakorlata merõben eltér attól, amit ön az elõbb a Fidesz-programból idézett. Ebben az értelemben mindenkinek le kell vonni a megfelelõ következtetéseket. Mi is megtesszük - arra kérem, ön is tegye meg. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage