Bogárdi Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

BOGÁRDI ZOLTÁN (MDF): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Nagyon nehéz helyzetben vagyok, mert én a múlt héten kértem - ha emlékszik rá a tisztelt Ház -, hogy halasszuk el az általános vita lezárását, és javasoltam, hogy ez az egy hét álljon rendelkezésre módosító indítványok benyújtására. Nagy sajnálatomra a Ház akkor elutasította. Én akkor ezt kimondottan energia-, anyag- és idõtakarékosság miatt kértem, de úgy látszik, nem sikerült megértetnem, mert azóta körülbelül háromszor annyi energiát fordítottunk erre a törvényre mint kellett volna, és ma sem vagyunk ott, ahová eljuthattunk volna simán, hogyha nem ilyen lóhalálában történik ez a törvényalkotás.

Nagyon nehéz dolog, mert - mint akkor is elmondtam - egy hét nem elegendõ. Azóta bebizonyosodott, hogy tényleg nem elegendõ. Ülésezett szerdán a mezõgazdasági bizottság. Mivel lezártuk az általános vitát, már csak bizottsági módosító indítványok beadására volt lehetõség, ezért bizottságot kellett alakítanunk - mint azt Szakál úr elmondta -, és egyáltalán nem éltünk azzal a parlamentáris demokráciában évszázadok alatt, de legalábbis évtizedek alatt kialakult módszerrel, miszerint egyéni módosító indítványok kerülnek a parlament elé, és a bizottságok ezt tárgyalják. Tehát sokkal több energiával jutottunk oda, ahová simán eljuthattunk volna - és még idõt is vesztettünk, mert nem lesz ma végszavazás ebben az ügyben, ahogy az az eredeti tervben volt, hanem csak a jövõ héten. Ezzel sem indokolható tehát ez a módszer.

Elnézést, hogy az általános mondandómmal kezdtem, de ennek mindenképpen el kellett hangoznia, már csak okulásképpen is, azért is, hogy tanuljunk ebbõl, és még egyszer ne kövessük el ezt a hibát.

Most a tartalmi részhez szólnék. Bekerült a törvénybe néhány definíció a mezõgazdasági bizottság javaslatára, de azt hiszem, erre még szerdán is vissza kell térnie a bizottságnak, tekintettel arra, hogy a mai, hétfõi ülésen az MDF képviselõi - ahogy azt elõre jelezték - nem tudtak jelen lenni. A hétfõi nap ugyanis teljesen be van táblázva - ezt önök is tudják: ekkor vannak a frakcióülések. Késve - negyedórás késéssel - értünk oda, és akkorra a vitát már lezárták.

Bekerült néhány definíció, ez a bizonyos "fûszerpaprika" és "fûszerpaprika- üzemi és -féltermék", viszont nem került be az "õrlemény". A törvénybe mindenképpen bele kellene fogalmaznunk vagy azt, hogy a magyar szabványnak megfelelõ - nem akarom a szabványszámot mondani, mert ez változhat -, tehát a fûszerpaprika-õrleményrõl szóló szabvány megfogalmazásainak megfelelõ terméket nevezzük õrleménynek, vagy egy rövid megfogalmazást kellene adni, mert a törvényben szerepel az õrlemény, viszont arra vonatkozó definíció, hogy mit kell õrlemény alatt értenünk, nem szerepel. Remélem, a mezõgazdasági bizottság szerdai ülésén ezt megtárgyalja, és akkor a jövõ héten szavazásra kerülhet sor ebben az ügyben. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage