Elnök Tartalom Következõ

                  Az Országgyûlés õszi ülésszakának 19. ülésnapja
                            1994. október 24-én, hétfõn
                        (15.04 óra - Elnök: dr. Gál Zoltán
             Jegyzõk: Boros László és dr. Szilágyiné Császár Terézia)


ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Köszöntöm jelen levõ képviselõtársaimat és mindenkit, aki figyelemmel kíséri munkánkat.

Õszi ülésszakunk 19. ülésnapját megnyitom.

Tisztelt Országgyûlés! Képviselõtársaim! Tegnap volt az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 38. évfordulója, s ünnepeltük a köztársaság kikiáltásának 5. évfordulóját.

A verõfényes õszi napon sok százezren békességben idézték fel az újkori magyar történelem e két, egymással szorosan összefonódó, kiemelkedõ eseményét. Méltató, az alkalomhoz illõ komoly szavak hangzottak el. A mai magyar valósághoz hozzátartozik, hogy e beszédekben és szónoklatokban más és más hangsúlyok fogalmazódtak meg. Hallhattuk, hogy eltérnek az álláspontok az '56- os események megítélésében, hatásának bemutatásában... (Közbeszólások az ellenzék padsoraiból: Nem esemény, forradalom! Forradalom!)... és a múltból fakadó, jövõnek szóló tanulságok levonásában.

Mivel az ország megemlékezett a hõsökrõl, a mártírokról, az áldozatokról, ezért az ismételt tiszteletadáson túl nem érzem szükségét annak, hogy e helyrõl felidézzem a tegnapi méltató szavakat.

Mi, képviselõk sokféle program alapján arra kaptunk megbízatást így, együttesen több millió magyar állampolgártól, hogy találjuk meg az ország felemelkedéséhez szükséges legjobb megoldásokat, s azokat foglaljuk törvénybe. S ha mi itt egymással vitázva, de kemény munkával megalapozott, tiszta lelkiismerettel, egymás szándékainak õszinteségét nem kétségbe vonva tesszük ezt, akkor úgy vélem, 1956, a szabadságharc és a forradalom szellemében cselekszünk. És ez a legfontosabb.

Ezeknek a gondolatoknak a jegyében kérem a tisztelt Országgyûlést, hogy tisztelegjünk 1956 hõsei, mártírjai, áldozatai emlékének - köztük azoknak, akiket 1956. október 25-én éppen itt gyilkoltak meg orvul a Parlament elõtt - egyperces néma felállással. (A jelenlévõk egyperces néma felállással adóznak az áldozatok emlékének.) Köszönöm.

Tisztelt Országgyûlés! Engedjék meg, hogy a magam és képviselõtársaim nevében tisztelettel köszöntsem a díszpáholyban helyet foglaló Ricardo Jagmetti urat, a Svájci Államok Tanácsának elnökét és kíséretének tagjait. (Taps.) Magyarországi megbeszéléseikhez sok sikert kívánok.

Tisztelt Országgyûlés! Bejelentem, hogy az ülés vezetésében Boros László és dr. Szilágyiné Császár Terézia jegyzõ képviselõtársaim lesznek segítségemre.

Tisztelt Országgyûlés! A Házszabály 46. §-ának (1) bekezdése alapján kormányelõterjesztések benyújtásáról szóló bejelentések következnek.

Tájékoztatom önöket arról, hogy a 46. § (2) bekezdése alapján az elõterjesztõnek indítványa szóbeli indokolására két perc áll rendelkezésre, de a kormány képviselõje jelezte, hogy nem kívánnak élni ezzel a lehetõséggel.

Tisztelt Országgyûlés! A kormány sürgõs tárgyalást kérve a következõ elõterjesztéseket nyújtotta be:

a büntetõeljárásról szóló törvény módosítását indítványozó törvényjavaslatát T/153. számon;

a fogságfenyítés bírósági felülvizsgálatáról szóló törvény módosításáról rendelkezõ törvényjavaslatát T/154. számon;

az egészségügyrõl szóló 1972. évi II. törvény módosítását kezdeményezõ törvényjavaslatát T/155. számon;

az ügyvédségrõl szóló 1983. évi 4. törvényerejû rendelet módosításáról szóló törvényjavaslatát T/156. számon;

a külföldiek magyarországi befektetéseirõl szóló 1988. évi XXIV. törvény módosításáról rendelkezõ törvényjavaslatát T/184. számon;

a Magyar Köztársaság kormánya és a Kínai Népköztársaság kormánya között a kettõs adóztatás elkerülésére és az adóztatás kijátszásának megakadályozására a jövedelemadók területén aláírt egyezmény megerõsítésérõl szóló országgyûlési határozati javaslatát H/158. számon;

a Magyar Köztársaság és Kuvait állam között a kettõs adóztatás elkerülésére a jövedelem- és a vagyonadók területén és gazdasági kapcsolataink elõmozdítására aláírt egyezmény megerõsítésérõl rendelkezõ országgyûlési határozati javaslatát H/159. számon;

a Magyar Köztársaság és a Paraguayi Köztársaság között a beruházások elõsegítésérõl és kölcsönös védelmérõl aláírt egyezmény megerõsítését indítványozó országgyûlési határozati javaslatát H/160. számon.

A sürgõsség kérdésében holnap délután dönt az Országgyûlés.

Tisztelt Országgyûlés! Bejelentem, hogy az Országgyûlés alkotmányügyi bizottsága T/186. számon bizottsági önálló indítványt nyújtott be az országgyûlési képviselõk tiszteletdíjáról, költségtérítésérõl és kedvezményeirõl szóló 1990. évi LVI. törvény módosítására.

Megkérdezem az alkotmányügyi bizottság elnökét, hogy kívánja-e két percben a benyújtott törvényjavaslatot indokolni. Nem kívánja.

Tisztelt Országgyûlés! Felkérem jegyzõ képviselõtársamat, hogy a Házszabály 98. §-a (4) bekezdése rendelkezésének megfelelõen tájékoztassa az Országgyûlést képviselõi önálló indítvány tárgysorozatba vétele ügyében született döntésrõl.

Tartalom Következõ

Eleje Homepage