Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Köszönöm a szót, Elnök asszony.

Tisztelt Ház! Egy módosító indítványhoz szeretnék kapcsolódni. Nem az én pártomból beadott módosító indítvány mellett szeretnék érvelni, méghozzá a tisztesség jogán.

Az együttes jelentés 106. pontja tartalmazza Latorcai János és Rubovszky György képviselõtársaimnak azt a módosító indítványát, hogy a fõvárosban a fõpolgármester-helyetteseket a közgyûlés tagjai sorából válassza. Az elõterjesztõ nem támogatja ezt a módosító indítványt, de támogatja azt az önkormányzati módosító indítványt, amely a 107. pont alatt van, és amelyben összesen annyi a változtatás képviselõtársaim módosító indítványához képest, hogy titkos szavazással kell megválasztani a fõpolgármester-helyetteseket.

Elsõ pillanatra úgy tûnik, nagyon helyes, hogy titkos szavazással kelljen megválasztani. De akkor nézzük meg, hogy a kerületben az alpolgármestert hogyan és miként kell választani! S akkor az önkormányzati törvény 34. §-ában azt találjuk, hogy nincs szó titkos szavazásról. Akkor nézzük meg, hogy kell megválasztani a bizottsági tagokat! Az önkormányzati törvényjavaslat 22. §- ában azt találjuk, hogy nem kötelezõ a titkos szavazás.

Miért? Föl kell tenni a kérdést. Azért, mert a 12. § (4) bekezdése szól arról, hogy zárt ülést kell tartani szavazás esetén. És ugyanezen jogszabályhely (6) bekezdése azt mondja, hogy általában nyílt szavazással hozzák a döntéseket, de a (4) bekezdés, tehát a zárt ülés tartása esetén az önkormányzat dönthet úgy, hogy titkos szavazással fogja meghozni a döntését. Én úgy érzem, méltánytalan képviselõtársaimmal szemben, akik elõterjesztették ezt a jó módosító javaslatot -, hogy a tagok sorából válasszák a fõvárosi fõpolgármester-helyetteseket -, hogy egy olyan kiegészítéssel, amely egyébként benne van a törvényben, hogy a képviselõ-testület minden további nélkül elrendelet titkos szavazást személyi kérdésekben, megfosztják õket attól a lehetõségtõl, hogy egy jó módosító indítvány szerzõjeként szerepeljenek.

Tudniillik nincs igazán indoka, hogy a kerületi alpolgármestereket ne kelljen titkosan megválasztani, a bizottságok tagjait ne kelljen titkosan megválasztani, egyes egyedül a Fõvárosi Közgyûlésben szerepet játszó fõvárosi fõpolgármester-helyettesek választásánál tanúsítsunk olyan nagy figyelmet és odaadást, hogy a titkos szavazást kötelezõen elõírjuk. Úgy érzem, bár az elõterjesztett bizottsági módosító indítvány tartalmazza, de talán mégis van rá mód és lehetõség, hogy ezt a fölösleges kiegészítést hagyjuk el, esetleg az önkormányzati bizottság visszavonja az általa elõterjesztett módosító indítványt, és két képviselõtársamnak a jogilag helyes és a szándékolt célt elérõ módosító indítványa megmarad.

Felszólalásom másik tárgya az itteni vita hevében alakult ki. A köztársasági megbízottakkal kapcsolatban hadd mondjam el: lehet, hogy a nyolc köztársasági megbízott a kormány kinyújtott karja volt, ezt a nagyon plasztikus kifejezést használták. Tessék megmondani: a húsz megyei hivatalvezetõ nem a kormány kinyújtott karja lesz? Dehogynem. Amikor intézmények ellen és mellett érvelünk, ugyan mi fogja meggátolni adott esetben egy visszaélésszerûen mûködõ kormány gyakorlatát, ha törvénytelenül akarja fölhasználni ezen közigazgatási hivatalok vezetõit? Semmi.

A köztársasági megbízottak - nyugodtan merem kérdezni, mert példát nem hallottunk - hol és mikor voltak a kormány kinyújtott karjai törvénytelenül? Biztos, hogy nagyon irritáló volt a fõvárosi fõpolgármesternek, hogy Szentgyörgyvölgyi Péter címzetes államtitkár úr sorra nyerte a pereket a közgyûlés törvénysértõ határozataival kapcsolatban, a kerületi önkormányzatok törvénysértõ határozataival kapcsolatban. De ha egyszer a független bíróság - és én osztom azt a véleményt, hogy a magyar bíróság független és már szakszerû is - úgy állapította meg, hogy igaz, hogy föllépett a törvénysértés megszüntetéséért, akkor ez nem hátránya a köztársasági megbízotti intézménynek.

Büntetésbõl meg kell szüntetni ezt a törvényességi intézményt, amely azért összehangoltan, a régiók kialakításával tudta mûködtetni egy-egy régió településfejlesztését, környezetfejlesztését? Egy-egy köztársasági megbízottnak igen nagy érdeme van abban - annak ellenére, hogy címzetes államtitkárnak hívják õket -, hogy az adott régión belül igenis volt kihelyezett kormányülés, igenis céltámogatási programok készültek, és megindult egy olyanfajta gazdaságnövekedési fejlesztés, amely nem biztos, hogy a köztársasági megbízott rangja, az államigazgatásban betöltött szerepe nélkül elképzelhetõ lett volna. Degradáljuk most, nyugodt lélekkel mondom, azzal, hogy a régiók és a köztársasági megbízottak a köztársasági elnök mellé rendelésének a megszüntetésével a belügyminisztert alátelepítjük teljes egészében a közigazgatási hivatalok vezetõit.

Azt mindenki jól tudja, hogy a vezetõi megbízás indokolás nélkül bármikor visszavonható. Ha valamelyik közigazgatási hivatal vezetõje a kormány számára nem tetszõ dolgot fog cselekedni, mert mondjuk karakánul megtagadja, hogy föllépjen egy konkrét ügyben, mert szerinte az nem törvénysértés, akkor mi fogja meggátolni a belügyminisztert, hogy egyszerûen visszavonja retorzióként a kinevezési jogot, és akkor nesze neked, igazság! A köztársasági megbízottakkal szemben ilyen retorziót nem lehetett alkalmazni. Följebb volt, a legmagasabb szintre telepítve az a jogosítvány, amely döntõ volt. Azok a munkáltatói jogok - hogy adott esetben mikor mehet szabadságra - nem igazán befolyásolják egy köztársasági megbízott mûködését.

Lehet, hogy el tetszettek határozni, hogy megszüntetik a köztársasági megbízottakat. Meg lehet szüntetni. De ennek a hivatalnak, ezen hivatalok négyéves mûködésének a pozitívumairól illõ szólni. Illõ szólni arról a nyolc emberrõl is, aki elvállalta, hogy úttörõ munkát végez, hisz olyan feladatot kaptak és olyan feladatra vállalkoztak, amely a magyar közigazgatásban elõzmény nélküli volt. Azt hiszem, ezt a munkát õk tisztességgel elvégezték. Õket a kormány kinyújtott karjainak nevezni, az én álláspontom szerint dehonesztáló. A közigazgatást próbáljuk megóvni a politizálástól! Azt hiszem, a köztársasági megbízottak, mint testület, nem szolgáltak rá... Lehet, hogy egy-egy személlyel szemben van kifogás, azt konkrétan meg kell mondani. De úgy, hogy a nyolc köztársasági megbízottról ebben a házban minduntalan úgy beszéljenek, hogy egy konzervatív kormánynak az önkormányzatokkal szembeni eltipró politikáját folytatta, hajtotta végre... (Hack Péter: Ezt senki nem mondta.) ..., azt hiszem, ez nem méltó velük szemben, mert nem tudnak ezen érvekkel vitatkozni. Tessék elolvasni a jegyzõkönyveket. A miniszteri expozé is azt hangoztatta, hogy törvényellenesen politikai befolyást gyakoroltak az önkormányzatokkal szemben. (Hack Péter: Nem ugyanaz.) Ez nem történt meg.

Köszönöm szépen, elnök asszony a szót, köszönöm a figyelmet.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage