Felszólalás adatai
116. ülésnap (2003.12.08.), 98. felszólalás | |
---|---|
Felszólaló | Tóth Gyula (MSZP) |
Beosztás | |
Bizottsági előadó | |
Felszólalás oka | elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés |
Videó/Felszólalás ideje | 2:09 |
Felszólalások: Előző 98 Következő Ülésnap adatai
A felszólalás szövege:
TÓTH GYULA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Tolna Megyei Állat-egészségügyi és Élelmezés-ellenőrzési Állomás munkatársai márciusban célzott ellenőrzést végeztek a megye szinte valamennyi településén és éttermében. A teljes körű ellenőrzést az állati hulladékok hasznosításáról szóló FVM-rendeletek alapján végezték, amelyek szerint konyhai ételmaradékot június óta Magyarországon sertéssel megetetni nem lehet, s mivel az ételmaradék veszélyes hulladéknak számít, ezért azt csak körültekintően szabad megsemmisíteni.
Az állomás munkatársai az ellenőrzött éttermek, konyhák vezetőit arról kérdezték, hogyan oldják meg az ételmaradék hasznosítását. Több lehetőség is felmerült, de különböző okok miatt egyik sem volt megoldható. Például kerestek olyan vállalkozókat, akik elviszik tőlük az ételmaradékot, de akik erre hivatalos engedéllyel rendelkeznek, legkevesebb 30 forintot kérnek literjéért. Tolna megyében egyébként sincs olyan cég, amelyik az ételhulladék ártalmatlanításával foglalkozna. A legközelebbi Pécsre a baranyai szállítók viszont 60 forintért vinnék el literjét, ami egy kétszáz személyes konyhának havonta 40-50 ezer forintjába kerülne. Ha tehát valaki be akarja tartani a törvényt, a mai gyakorlat szerint az a legolcsóbb, ha kutyatulajdonosokkal vagy kutyamenhelyekkel köt megállapodást, akik elviszik az ételmaradék egy részét, a felesleget pedig a szemétbe vagy a csatornába borítja.
Tisztelt Államtitkár Úr! Mi lesz az ételmaradékkal, hova szállíthatja el azt a közétkeztetést vállaló étterem vagy kifőzde?
Tisztelettel várom válaszát.
Felszólalások: Előző 98 Következő Ülésnap adatai