Mint-A-Parlament

MintaParl6Egyetemistaként megérteni a magyar közélet és politika kihívásait, összetett feladat. A Mint-a-Parlament szimulációs játék célja éppen ezért abban rejlik, hogy az egyetemisták átéljék és megismerjék testközelből a törvényhozók munkáját, és kipróbálhassák magukat a képviselők szerepében. Ezáltal elméleti ismereteiket a gyakorlatban kamatoztathatják. A Mint-a-Parlament egy ideális helyzetet modellez, ahol a képviselők (egyetemisták) konszenzusra törekednek egy-egy vita során. A csoportok egy fiktív frakcióprofillal és egy a frakció által készített törvényjavaslattal tudnak jelentkezni a programra. A benyújtott törvényjavaslatok közül egy kerül kiválasztásra, melyet a szakmai zsűri által legjobbnak talált hat csoport vitathat meg a parlamenti ülésnapon.

Az egy hónapos felkészülési idő alatt a frakcióknak lehetőségük van a tárgyalt törvényjavaslathoz egy-egy módosító javaslatot írni, egyeztetni a frakciók közötti együttműködésekről, megválasztani az Országgyűlés tisztségviselőit, valamint a bizottságok elnökeit. Az ülésnapon sor kerül a törvényjavaslat általános vitájára, majd bizottságokban a módosító javaslatokat tárgyaló részletes vitára, frakcióülésekre, végül a zárószavazásra. A program végén a részt vevő csoportok sajtótájékoztatót tartanak, és véleményt nyilvánítanak a meghozott új törvényről.

A programról bővebb információt a mintaparlament(kukac)parlament.hu e-mail-címen kérhet.

Mintaparlament - jobb oldal

Soron következő esemény

Iskolai és egyéb csoportok látogatása 2021. november 13-ától szünetel.
Az egyéni látogatással kapcsolatban az Országgyűlési Múzeum honlapján találhat naprakész tájékoztatást.

Kulturális hírlevelünkre IDE kattintva iratkozhat fel.

A Mint-a-Parlament utolsó, 2019 novemberi ülésnapján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem - Nemzetközi és Európai Szakkollégium frakciója, a Zöld Lendület Keresztény Polgári Mozgalom által benyújtott, az „Egyes törvényeknek az eldobható műanyag poharak és szívószálak használatának betiltásához és egyéb alternatívák implementálásához szükséges módosításáról” szóló törvényjavaslatot vitatták meg a résztvevők.

Az ülésen résztvevő további pártok a Széchenyi Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karról a Deák Párt; az ELTE Állam- és Jogtudományi Karáról a Fiatal Demokraták Mozgalma; a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karáról a Nekünkmind1; a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karáról a Polgári Demokrata Centrum és a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégiumból a SZIKRA frakció volt.