Banner keskeny

Kulturális Örökség Napjai - Landing Page brief /1

A Kulturális Örökség Napjai keretein belül idén ősszel is megnyitja kapuit minden érdeklődő előtt városképünk és országimázsunk ma is meghatározó eleme, az 1885 és 1902 között épült Országház. Az Országgyűlés Hivatalának dolgozói szeretettel várnak minden látogatót a 2021. szeptember 18-19-én megrendezésre kerülő programokra. A Kulturális Örökség Napjain vezetett sétáink magyar nyelvűek.

Regisztráció lezárult

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy az Országház Kulturális Örökség Napjai 2021 programjaira a regisztráció lezárult.

További információ: kozonsegszolgalat@parlament.hu

Programösszegző

Programok

 

Kupolatúra

 

A kupolatúra résztvevői belülről megtekinthetik az Országház kupoláját, és lépcsőn felmehetnek a lanternába is, ahol jó idő esetén gyönyörködhetnek a kilátásban. A másfél órás sétát az Országgyűlés Hivatala Építészeti Osztályának dolgozói vezetik. A kupolatúrán naponta négy alkalommal 4-4 előre regisztrált látogató vehet részt. A séta kb. 90 perces.

 

 

Könyvtárséták

 

Az érdeklődők szervezett séták keretében könyvtárosok vezetésével tekinthetik meg az
Országgyűlési Könyvtárat, ahol múltidéző kiállítás és a különgyűjtemények bemutatása mellett a résztvevők megcsodálhatják a két emelet magas olvasótermet.

Emellett lehetőség van tematikus sétákon való részvételre is.

 

 

Alagsori séta

 

Alagsori sétánkat épületgépész vagy építész vendégeinknek ajánljuk. Az alagsorba látogatók megtekinthetik a szellőzőfolyosókat, a fűtő- és hűtőberendezéseket, a jégaknákat, a keverőtereket is. A sétát az Országház szakértő munkatársai vezetik, mindkét nap két-két alkalommal. A séta előzetes regisztrációval látogatható. A program kb. 75 perces.

 

 

Kibővített Országház-séta

 

A Kulturális Örökség Napjainak 2021-es rendezvényén a látogatók különleges épületvezetés keretében megnézhetik az Országház díszlépcsőházát, kupolacsarnokát, alsóházi társalgóját és üléstermét, valamint a Vadásztermet. A sétákra előzetes regisztráció szükséges. A program kb. 75 perces.
 

 

 

Az eltűnt rézvitéz nyomában - Gyerekvezetés

 

Vitéz Patinavölgyi Kornél, a kis rézvitéz szőrén-szálán eltűnt. Egyedül Ször-nyű, az Országház egyik barátságos vízköpője tud segíteni. Légy Te is Ször-nyű társa a kalandos utazás során, fedezzétek fel együtt az Országház rejtett kincseit és találjátok meg a kis rézvitézt! Ajánlott korosztály: 6-10 év.

 

 

 

A rézvitéz kalandos útja - Gyerekvezetés

 

Vitéz Patinavölgyi Kornél, a legkisebb rézvitéz elhatározza, hogy dicső elődei nyomán ő is elfoglalja méltó helyét az Országház tetején. Ám az oda vezető út kalandokkal és nehézségekkel teli: légy az útitársa és segíts neki Te is bejutni az Országházba!   Ajánlott korosztály: 4-8 év. 
 

 

 

Térséta

 

A Kossuth tér az utóbbi évszázadban számtalanszor átalakult, és számos jelentős eseménynek adott helyet. A sétán kiderül, hogy egy-egy időszakban mit is jelentett az Országház és annak tere a korabeli hatalmak és politikai szereplők számára, de fény derül arra is, hogy mire használták a Lipótvárosiak és a környezetében élők. A túrán emellett a Kossuth tér mára emblematikussá vált eseményeit és a tér egyes műemlékeinek történetét is megismerhetjük. A séta 90 perces.

 

Népművészeti séta

 

A népi kultúra újrafelfedezésének mozgalmai az Országház építésére is hatással voltak. A 19. század végére jellemző nemzetistílus-kérdés kapcsán magyaros elemek is megjelentek az egyes termek berendezésein, szobrain, bútorain, képein és ezek díszítésein. Népművészeti sétánk keretében végigjárunk számos helyet, mely érintett a népművészeti motívumok kérdésében, néprajzos kollégánk segítségével összehasonlíthatjuk ezeket korabeli tárgyakkal és mintaalbumokkal, valamint rácsodálkozhatunk, hogy mennyire áthatják az Országház díszítését a népművészeti motívumok. A séta 60 perces.

 

Merénylet az ülésteremben - Tisza István és az Országház

 

Az Országház megépülte óta három esetben dördült el lövés az épületben. Első alkalommal 1912. június 7-én: egy feldühödött ellenzéki képviselő az éppen felszólaló Tisza István házelnököt próbálta eltalálni, de a lövések szerencsére csak a pulpitust érték. A golyó ütötte nyom a mai napig látszik a képviselőházi ülésterem bútorzatán. Rendhagyó tárlatvezetésünk alkalmával a látogató megismerkedhet Tisza István hajdani miniszterelnök életével és személyiségével (az Új világ hajnalán – Tisza István című időszaki kiállítás megtekintése során), a főemeleten pedig bepillantást nyerhet a hozzá köthető nevezetes termekbe. A séta 60 perces.

Tér-Zene a Kossuth téren


A Tér - Zene elnevezésű zenei rendezvényen különböző zenekarok adnak ingyenes koncertet Budapest történelmi helyszínén, a Kossuth téren. A Kulturális Örökség Napjain mindkét nap 16:00 órától várjuk az érdeklődőket. A részvételhez regisztráció nem szükséges.

Szombaton a Budapest Saxophone Quartet, vasárnap a Budapesti Filharmónia Társaság - Wind+ Együttes ad 60 perces műsort.

Kulturális Örökség Napjai - Landing Page brief /2

Információ

Rendezvényeink ingyenesek, de a sétákon való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. A csoportok létszáma korlátozott, ezzel kívánjuk az igényes, egyénre szabott idegenvezetést biztosítani.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy hivatalos esemény vagy járványügyi védekezés miatt az Országház látogatását korlátozhatjuk, igény esetén egyes sétákat törölhetünk.

Felhívjuk a kedves érdeklődők figyelmét, hogy a belépést megelőzően testhőmérséklet ellenőrzést végzünk. Az Országházban, Országgyűlési Múzeumban és az Országgyűlési Könyvtárban a kihelyezett kézfertőtlenítő használata kötelező. Az orrot és szájat eltakaró maszk viselése ajánlott.

Mozgássérült látogatóink számára az épületben való közlekedéshez liftet tudunk biztosítani − ilyen igényüket, kérjük, előre jelezzék a +36 (1) 441-4049-es telefonszámon.

E-mail cím: kozonsegszolgalat@parlament.hu