Lead

 

A cikksorozat az Országgyűléshez, az Országházhoz és a Kossuth térhez kapcsolódó jelentősebb évfordulókról emlékezik meg. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre megjelent cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

Évfordulók

175 éve született Mikszáth Kálmán író, országgyűlési képviselő, a képviselőház krónikása

1847. január 16-án Szklabonyán született Mikszáth Kálmán író, a képviselőház krónikása, a magyar kritikai realista próza nagymestere, országgyűlési képviselő, az MTA tagja.

Újságíróként a politikai karcolatok írására specializálta magát. 1880-tól a Pesti Hírlap munkatársaként parlamenti karcolataiban napi krónikása lett a Tisza Kálmán-korszaknak. Művészi humorral írta meg a páholya alatt lejátszódó eseményeket, az elvonuló alakokból a színeset, az emberileg jellemzőt, művészileg értékest örökítette meg. Legnagyobb rokonszenvvel megrajzolt alakja Tisza Kálmán, karcolataiban ő adta neki a híressé vált generális nevet. A legjobban ábrázolt személyek közé tartozott Wekerle Sándor, Szilágyi Dezső és Bánffy Dezső is. Karcolatiból 1886-ban jelent meg válogatás A Tisztelt Ház címmel.

Mikszáth 1887-től élete végéig országgyűlési képviselő volt, előbb az erdélyi Illyefalva, majd 1892-től 1910-ig Fogaras, végül Máramarossziget mandátumával.

A karzat, Jankó János illusztrációja A Tisztelt Ház című kötetben
Forrás: reprodukció

Közzétéve: 2022-01-16 12:47

Kategória: Évfordulók

Könyvajánló

 

A budapesti Országház Magyarország egyik legfontosabb, a nagyvilágban is legismertebb épülete. Senki nem tudja magát kivonni a Duna mentén magasodó épületóriás lenyűgöző hatása alól, amely az elmúlt száz évben a főváros, sőt az egész ország jelképe lett. A budapesti Országház annyiban is kivételes alkotás, hogy az egész épület és gyakorlatilag teljes díszítése, összes képzőművészeti alkotása jórészt egyetlen periódusban készült, továbbá hogy ezek többsége a mai napig eredeti formájában fennmaradt. Kiemelt jelentősége ellenére az Országházról eddig nem jelent meg az adatok és dokumentumok teljességén alapuló, részletes feldolgozás, vagyis nagymonográfia. Ezt a fájó űrt szándékozik betölteni jelen kötet, amely az egykorú írott, nyomtatott és tárgyi források gazdag tárházára támaszkodva született meg.

De a munka nem csak az Országház építésének történetét és művészeti kialakítását tárgyalja, hanem azt a szűkebb és tágabb társadalmi környezetet is, amelyben létrejött. A szöveget rendkívül gazdag és sokrétű képanyag kíséri. 2020 (1. kiadás), 2021 (2. kiadás, javított utánnyomás)

A kötetet itt lehet előjegyezni.