Lead

 

A cikksorozat az Országgyűléshez, az Országházhoz és a Kossuth térhez kapcsolódó jelentősebb évfordulókról emlékezik meg. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre megjelent cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

Évfordulók

125 éve kezdődött meg a munka az országházi üvegfestés második részletén

Az Országház üvegfestészeti együttesének a megalkotása Róth Miksa életművének egyik első jelentős munkája volt. A kivitelezés két ütemben valósult meg. Az első ütem a millenniumi ünnepségre elkészítendő ablakokat érintette, majd ezt követően 1897. május 12-én kezdődtek meg a munkálatok az üvegfestés második részletén.

Ekkor készültek el a képviselőház és a főrendiház üléstermének, a delegátusok üléstermének (azaz a mai Delegációs terem), az étteremnek, a lobbyknak (a mai társalgóknak), a folyosók első emeleti városi és dunai oldalának ablakai és ajtói is.

A képviselőházi ülésterem ablakai
Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlési Múzeum

A témát bővebben Az Országház üvegművészete című kötet ismerteti.


 

 

Közzétéve: 2022-05-12 11:45

Kategória: Évfordulók

Könyvajánló

 

A budapesti Országház Magyarország egyik legfontosabb, a nagyvilágban is legismertebb épülete. Senki nem tudja magát kivonni a Duna mentén magasodó épületóriás lenyűgöző hatása alól, amely az elmúlt száz évben a főváros, sőt az egész ország jelképe lett. A budapesti Országház annyiban is kivételes alkotás, hogy az egész épület és gyakorlatilag teljes díszítése, összes képzőművészeti alkotása jórészt egyetlen periódusban készült, továbbá hogy ezek többsége a mai napig eredeti formájában fennmaradt. Kiemelt jelentősége ellenére az Országházról eddig nem jelent meg az adatok és dokumentumok teljességén alapuló, részletes feldolgozás, vagyis nagymonográfia. Ezt a fájó űrt szándékozik betölteni jelen kötet, amely az egykorú írott, nyomtatott és tárgyi források gazdag tárházára támaszkodva született meg.

De a munka nem csak az Országház építésének történetét és művészeti kialakítását tárgyalja, hanem azt a szűkebb és tágabb társadalmi környezetet is, amelyben létrejött. A szöveget rendkívül gazdag és sokrétű képanyag kíséri. 2020 (1. kiadás), 2021 (2. kiadás, javított utánnyomás)

A kötetet itt lehet előjegyezni.