Lead

 

A cikksorozat az Országgyűléshez, az Országházhoz és a Kossuth térhez kapcsolódó jelentősebb évfordulókról emlékezik meg. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre megjelent cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

Évfordulók

Vissza 120 éve működik a könyvtár az Országházban

Az Országgyűlés 1902 nyarán és őszén költözött be az Országház épületébe. A június 20-tól október 6-ig tartó ülésezési szünetben szállították át a könyvtárat a régi képviselőházból. A könyvtár 50 ezer kötettel érkezett új helyére, ahol az Országgyűlési Könyvtár ma is itt működik, állománya jelenleg meghaladja a 700.000 kötetet.

Steindl Imre a könyvtárnak nagy területet tervezett az épület középső részén, s a díszes, két emelet magas Duna-parti nagy olvasó mellett a félemeleten még öt, a főemeleten pedig két díszes olvasóterem is kialakításra került.

Az intézmény kezdetben csak a képviselők használatára rendezkedett be, majd 1952-től csak nyilvános könyvtárként működött, de 1991-től ismét szolgálja a képviselőket is. Fő gyűjtőköre a jog-, a politika- és a történettudomány.

A nagy olvasóterem fényképe az Országház átadását követően, 1902 körül
A nagy olvasóterem fényképe az Országház átadását követően, 1902 körül
Forrás: magántulajdon

Az intézmény múltjába és jelenébe Az Országgyűlési Könyvtár című kötet nyújt bepillantást. Az érdeklődők az Országgyűlési Könyvtár honlapján is tájékozódhatnak.

Közzétéve: 2022-06-20 11:00

Kategória: Évfordulók

Könyvajánló

 

A budapesti Országház Magyarország egyik legfontosabb, a nagyvilágban is legismertebb épülete. Senki nem tudja magát kivonni a Duna mentén magasodó épületóriás lenyűgöző hatása alól, amely az elmúlt száz évben a főváros, sőt az egész ország jelképe lett. A budapesti Országház annyiban is kivételes alkotás, hogy az egész épület és gyakorlatilag teljes díszítése, összes képzőművészeti alkotása jórészt egyetlen periódusban készült, továbbá hogy ezek többsége a mai napig eredeti formájában fennmaradt. Kiemelt jelentősége ellenére az Országházról eddig nem jelent meg az adatok és dokumentumok teljességén alapuló, részletes feldolgozás, vagyis nagymonográfia. Ezt a fájó űrt szándékozik betölteni jelen kötet, amely az egykorú írott, nyomtatott és tárgyi források gazdag tárházára támaszkodva született meg.

De a munka nem csak az Országház építésének történetét és művészeti kialakítását tárgyalja, hanem azt a szűkebb és tágabb társadalmi környezetet is, amelyben létrejött. A szöveget rendkívül gazdag és sokrétű képanyag kíséri. 2020 (1. kiadás), 2021 (2. kiadás, javított utánnyomás)

A kötetet itt lehet előjegyezni.