Lead

 

A cikksorozat az Országgyűléshez, az Országházhoz és a Kossuth térhez kapcsolódó jelentősebb évfordulókról emlékezik meg. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre megjelent cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

Évfordulók

100 éve született Göncz Árpád író, műfordító, az Országgyűlés elnöke, köztársasági elnök

1922. február 10-én született Göncz Árpád író, műfordító, az Országgyűlés elnöke, köztársasági elnök. Göncz Árpád a Pázmány Péter Tudományegyetem jogi karán szerzett diplomát 1944-ben. 1945-ben belépett a Független Kisgazdapártba. Pártja felszámolása után segédmunkásként dolgozott. Az 1956-os forradalom alatt a Magyar Parasztszövetség munkatársa volt, 1958-ban a Bibó-per vádlottjaként életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték. 1963-ban általános amnesztiával szabadult. Szakfordítóként helyezkedett el, majd szabadfoglalkozású író, műfordító lett. A Szabad Demokraták Szövetségének alapító tagja, 1990. május 2-ától országgyűlési képviselő volt, a szabadon választott Országgyűlés első elnökévé választották, így augusztus 3-áig ő lett az ideiglenes köztársasági elnök. 1990. augusztus 3-án megválasztották a harmadik Magyar Köztársaság elnökének, posztját 2000. augusztus 3-ig töltötte be. 93 éves korában, 2015. október 6-án hunyt el.

A képviselők Göncz Árpádot választották meg a Ház elnökévé, aki ily módon a köztársaság ideiglenes elnöke lett, 1990. május 2.
Forrás: Országgyűlési Múzeum

Közzétéve: 2022-02-10 11:47

Kategória: Évfordulók

Könyvajánló

 

A budapesti Országház Magyarország egyik legfontosabb, a nagyvilágban is legismertebb épülete. Senki nem tudja magát kivonni a Duna mentén magasodó épületóriás lenyűgöző hatása alól, amely az elmúlt száz évben a főváros, sőt az egész ország jelképe lett. A budapesti Országház annyiban is kivételes alkotás, hogy az egész épület és gyakorlatilag teljes díszítése, összes képzőművészeti alkotása jórészt egyetlen periódusban készült, továbbá hogy ezek többsége a mai napig eredeti formájában fennmaradt. Kiemelt jelentősége ellenére az Országházról eddig nem jelent meg az adatok és dokumentumok teljességén alapuló, részletes feldolgozás, vagyis nagymonográfia. Ezt a fájó űrt szándékozik betölteni jelen kötet, amely az egykorú írott, nyomtatott és tárgyi források gazdag tárházára támaszkodva született meg.

De a munka nem csak az Országház építésének történetét és művészeti kialakítását tárgyalja, hanem azt a szűkebb és tágabb társadalmi környezetet is, amelyben létrejött. A szöveget rendkívül gazdag és sokrétű képanyag kíséri. 2020 (1. kiadás), 2021 (2. kiadás, javított utánnyomás)

A kötetet itt lehet előjegyezni.