Lead

 

A cikksorozat az Országgyűléshez, az Országházhoz és a Kossuth térhez kapcsolódó jelentősebb évfordulókról emlékezik meg. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre megjelent cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

Évfordulók

10 éve lett a Kossuth tér kiemelt nemzeti emlékhely

2012. január 1-jétől lett a Kossuth tér

az ország egyetlen kiemelt nemzeti emlékhelye, amelynek része az Országház, a tér, az Igazságügyi Palota és a Földművelésügyi Minisztérium épülete.

A kiemelt nemzeti emlékhely területe 2017.

szeptember 1-jén a Vértanúk terével és az id. Antall József rakparttal bővült.

A Kossuth tér sokoldalú politika-, építészet-, művészet-, társadalom- és közlekedéstörténetét A Nemzet Főtere – A Kossuth tér története című könyv ismerteti.

A Kossuth tér az Országházzal és a Kossuth-szoborcsoporttal

Forrás: Bencze-Kovács György, Országgyűlési Múzeum

Közzétéve: 2022-01-01 12:45

Kategória: Évfordulók

Könyvajánló

 

A budapesti Országház Magyarország egyik legfontosabb, a nagyvilágban is legismertebb épülete. Senki nem tudja magát kivonni a Duna mentén magasodó épületóriás lenyűgöző hatása alól, amely az elmúlt száz évben a főváros, sőt az egész ország jelképe lett. A budapesti Országház annyiban is kivételes alkotás, hogy az egész épület és gyakorlatilag teljes díszítése, összes képzőművészeti alkotása jórészt egyetlen periódusban készült, továbbá hogy ezek többsége a mai napig eredeti formájában fennmaradt. Kiemelt jelentősége ellenére az Országházról eddig nem jelent meg az adatok és dokumentumok teljességén alapuló, részletes feldolgozás, vagyis nagymonográfia. Ezt a fájó űrt szándékozik betölteni jelen kötet, amely az egykorú írott, nyomtatott és tárgyi források gazdag tárházára támaszkodva született meg.

De a munka nem csak az Országház építésének történetét és művészeti kialakítását tárgyalja, hanem azt a szűkebb és tágabb társadalmi környezetet is, amelyben létrejött. A szöveget rendkívül gazdag és sokrétű képanyag kíséri. 2020 (1. kiadás), 2021 (2. kiadás, javított utánnyomás)

A kötetet itt lehet előjegyezni.