Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – 1993. július 5. A korszerűsített Parlamenti Információs Központ és Számítógépközpont átadása

1993. július 5-én az Országházban és a Képviselői Irodaházban (ma Barankovics István Irodaház) ünnepélyes keretek között, amerikai szenátorok jelenlétében átadták a korszerűsített Parlamenti Információs Központot és Számítógépközpontot. A képviselők munkáját nagymértékben megkönnyítő adatbázis kiépítésére az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa által 1990-ben, a kelet-európai parlamentek intézményrendszerének fejlesztésére jóváhagyott segélyprogram keretében került sor.

Az átadáson Szabad György házelnök megköszönte az amerikai Kongresszus segítségét, és rövid áttekintést adott hazánk és az Egyesült Államok történelmi kapcsolatairól. Az amerikai delegáció nevében Martin Frost demokrata párti képviselő mondott beszédet. Kiemelte, hogy a Magyarországon folyó munkát modellnek tekinti a többi kelet-európai ország parlamentjében kiépítendő együttműködéshez.

Az MTI hírarchívum alapján

A Képviselői Tájékoztató Központ átadása, 1991. augusztus 23.

A Képviselői Tájékoztató Központ átadása, 1991. augusztus 23.
Forrás: MTI/Kovács Attila

Közzétéve: 2023-07-05 08:30

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.