Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – Szent Jobb-körmenet 1990. augusztus 20-án

1990. augusztus 20-án országszerte állami és egyházi rendezvényeken emlékeztek meg az államalapító Szent István királyunkról. A budapesti egyházi ünnepségek közül kiemelkedett a Szent István-bazilikában tartott mise és az azt követően induló Szent Jobb-körmenet. A bazilika előtti téren Paskai László bíboros, prímás, esztergomi érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Kar elnöke mutatott be ünnepi szentmisét, amelyen részt vett Göncz Árpád köztársasági elnök, Szabad György, az Országgyűlés elnöke, Antall József miniszterelnök és Angelo Acerbi címzetes érsek, apostoli nuncius is.

Antall József miniszterelnök üdvözli Angelo Acerbi címzetes érseket és apostoli nunciust. A háttérben Göncz Árpád köztársasági elnök és Szabad György, az Országgyűlés elnöke, 1990. augusztus 20.

Forrás: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

Közzétéve: 2020. augusztus 20

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.