Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – Göncz Árpád lett a Magyar Köztársaság ideiglenes elnöke, 1990. május 3.

Az Országgyűlés az 1990. május 3-i ülésén 339 szavazattal Göncz Árpádot (SZDSZ) választották meg a parlament elnökévé. Az alkotmány értelmében ezzel Göncz Árpád lett az ideiglenes köztársasági elnök. Az Országgyűlés alelnöke Szabad György (MDF), Vörös Vince (FKGP) és Szűrös Mátyás (MSZP) lett. Az Országgyűlés ideiglenes elnöki tisztét Szabad György töltötte be. Az Országgyűlés jegyzője Balás István (MDF), Kóródi Mária (SZDSZ), Bárdos Balázs (FKGP), Bossányi Katalin (MSZP), Glattfelder Béla (Fidesz), Trombitás Zoltán (Fidesz), Balogh Gábor (KDNP) és Tóth Sándor (KDNP) lett.

Göncz Árpád köztársasági elnökjelölt Antall József politikussal beszélget az ülésteremben az Országgyűlés május 3-i ülésén.

Forrás: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

Közzétéve: 2020. május 4

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.