Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – Frakcióvezetői egyeztetések 1990. április 19-én

1990. április 19-én Szűrös Mátyás ideiglenes köztársasági elnök vezetésével a parlamentbe jutott pártok frakcióvezetői az Országgyűlés működésével kapcsolatos kérdéseket vitatták meg. A jelenlévő frakcióvezetők egyetértettek abban, hogy az Országgyűlés elnökét az MDF állítja, míg a három alelnököt az SZDSZ, az FKGP és az MSZP jelölje. Abban is megállapodtak, hogy a parlament ideiglenes elnöke az SZDSZ képviselői közül kerüljön ki. A tárgyalások során megállapodtak abban is, hogy a parlamentnek nyolc jegyzője közül a Fidesz és a KDNP kettőt-kettőt, a többiek egyet-egyet állíthattak.

Antall József miniszterelnök és Tölgyessy Péter SZDSZ-es frakcióvezető beszélgetnek a parlamenti pártok képviselőinek konzultációján, 1990. április 19.

Forrás: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

Közzétéve: 2020. április 17

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.