Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt –Alkotmánymódosítás a kormány tagjairól, 1990. május 9.


Az Országgyűlés 1990. május 9-i ülésén elfogadott alkotmánymódosítás értelmében a kormány a miniszterelnökből és a miniszterekből – köztük tárca nélküli miniszterekből – áll. Megszűnt a miniszterelnök-helyettesi funkció. Ugyanezen az ülésen Vásárhelyi Miklós indítványozta a Varsói Szerződésből való kilépési tárgyalások megkezdését.


Az Országgyűlés 1990. május 9-i ülésén elfogadott alkotmánymódosítás értelmében a kormány a miniszterelnökből és a miniszterekből – köztük tárca nélküli miniszterekből – áll. Megszűnt a miniszterelnök-helyettesi funkció. A miniszterelnököt – a köztársasági elnök javaslatára – az Országgyűlés, tagjai többségének szavazatával választja. A parlament egyszerre határoz a kormányfő megválasztásáról és a Minisztertanács programjának elfogadásáról, amely még nem jelent részletes elképzeléseket. A minisztereket a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki és menti fel. Ugyanezen az ülésen Vásárhelyi Miklós indítványozta a Varsói Szerződésből való kilépési tárgyalások megkezdését. Részlet Vásárhelyi Miklós (SZDSZ)  felszólalásából, 1990. május 9.: „Ismeretes, hogy 1956. november 1-jén Magyarország forradalmi kormánya a Varsói Szerződést azonnali hatállyal felmondta. A további események, a szovjet katonai intervenció megakadályozta azt, hogy a Kormány ezzel kapcsolatos elhatározását megvalósítsa [...]. Nekünk az a javaslatunk, hogy a jelenlegi Országgyűlés határozzon az 1956. november 1-jei kormánynyilatkozatról, és levonja annak következményeit. Ezért azt javasoljuk, hogy az Országgyűlés kérje fel a Magyar Köztársaság Kormányát, hogy a fentiek alapján jelentse ki azt a szándékát, hogy Magyarországnak a Varsói Szerződésben való részvételét fel kívánja mondani. Felkéri a Magyar Köztársaság kormányát továbbá, hogy kezdjen tárgyalásokat a Varsói Szerződésben részes államok kormányaival a jog szerinti helyzet – tehát az 1956. november 1-jei helyzet – visszaállításáról, és kezdjen tárgyalásokat a Szovjetunióval a kívánatos egyetértés érdekében arra, hogy Magyarország ne legyen tagja a Varsói Szerződésnek. Addig is, amíg az Országgyűlés felkéri a Magyar Köztársaság Kormányát, hogy ilyen értelemben járjon el, javasoljuk, hogy szüneteltesse Magyarország részvételét a Varsói Szerződés katonai szervezetében.” Országgyűlési Napló

Megkezdődött az Országgyűlés plenáris ülése. Az Országházban május 9-én megkezdte érdemi munkáját az egy hete alakult új parlament. A képen: Vásárhelyi Miklós, az SZDSZ képviselője
 

Forrás: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

 

Részlet Vásárhelyi Miklós (SZDSZ)  felszólalásából, 1990. május 9.:

„Ismeretes, hogy 1956. november 1-jén Magyarország forradalmi kormánya a Varsói Szerződést azonnali hatállyal felmondta. A további események, a szovjet katonai intervenció megakadályozta azt, hogy a Kormány ezzel kapcsolatos elhatározását megvalósítsa [...]. Nekünk az a javaslatunk, hogy a jelenlegi Országgyűlés határozzon az 1956. november 1-jei kormánynyilatkozatról, és levonja annak következményeit. Ezért azt javasoljuk, hogy az Országgyűlés kérje fel a Magyar Köztársaság Kormányát, hogy a fentiek alapján jelentse ki azt a szándékát, hogy Magyarországnak a Varsói Szerződésben való részvételét fel kívánja mondani. Felkéri a Magyar Köztársaság kormányát továbbá, hogy kezdjen tárgyalásokat a Varsói Szerződésben részes államok kormányaival a jog szerinti helyzet – tehát az 1956. november 1-jei helyzet – visszaállításáról, és kezdjen tárgyalásokat a Szovjetunióval a kívánatos egyetértés érdekében arra, hogy Magyarország ne legyen tagja a Varsói Szerződésnek. Addig is, amíg az Országgyűlés felkéri a Magyar Köztársaság Kormányát, hogy ilyen értelemben járjon el, javasoljuk, hogy szüneteltesse Magyarország részvételét a Varsói Szerződés katonai szervezetében.”

Országgyűlési Napló

 

Közzétéve: 2020. május 8

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.