Bevezetés


A cikksorozat a rendszerváltoztatás 30 éves évfordulója jegyében 2020-ban indult. A Parlament.hu kulturális hírei között hétről hétre visszaemlékező cikkek idézik fel a korabeli fontosabb eseményeket; a hírek között a kommunista diktatúra összeomlásával és az egypártrendszer lebontásával összefüggő történések, valamint a parlamenti demokrácia kiépülésének és a népképviseleti országgyűlés magyarországi újjászületésének mozaikjai elevenednek meg. A cikkek összegyűjtve itt olvashatók el.

30 éve történt

30 éve történt – A Varsói Szerződésből történő kilépés első állomása, 1990. június 26.

1990. június 26-án az Országgyűlés felhatalmazta a kormányt, hogy kezdje meg a Varsói Szerződésből való kilépésről szóló tárgyalásokat. A kormány rendkívüli ülés keretében megkezdte a legsürgősebb gazdasági intézkedések kidolgozását.

1990. június 26. Antall József miniszterelnök az Országház díszpáholyában összehajolva beszélget Sütő András romániai magyar íróval, aki az 1990. márciusi marosvásárhelyi etnikai zavargások következtében szenvedett súlyos szemsérülést
Forrás: MTVA Sajtó- és Fotóarchívum

Közzétéve: 2020. június 26

Kategória: 30 éve történt

Könyvajánló

„...a második magyar ezerév kezdete...” – A magyar népképviselet újjászületése képekben (1990–1994)

A korabeli felvételekkel gazdagon illusztrált, reprezentatív kötet az első szabadon választott Országgyűlés megalakulásának harmincadik évfordulójára jelent meg az Országház Könyvkiadó gondozásában.

A kötetet itt lehet előjegyezni.